Internacional 24/11/2021

Almenys 31 migrants moren ofegats al canal de la Mànega

És la tragèdia més gran en la ruta per mar de França a la Gran Bretanya des dels primers registres, l'any 2014

3 min
Un grup de 40 migrants s'embarquen aquest matí de dimecres a prop de Wimereux, França, per intentar creuar el Canal de la Mànega

LondresAlmenys 31 migrants han mort ofegats aquest dimecres quan intentaven travessar el canal de la Mànega fins a la Gran Bretanya des de la costa francesa, entre Calais i Dunkerque, segons ha confirmat en conferència de premsa el ministre de l'Interior francès, Gérald Darmanin. Dues persones han sigut rescatades. Entre els morts hi ha cinc dones i una nena. Però hi podria haver més víctimes perquè es creu que en el moment de sortir a la mar a l'embarcació hi havia no menys d'una cinquantena de persones.

Un vaixell de pesca hauria llançat l'alerta poc després de les dues de la tarda. Tres helicòpters i tres vaixells han participat fins a última hora en la recerca. És la tragèdia més gran que hi ha hagut al canal des que es recullen dades sobre migració, l'any 2014. Fins ara, al llarg del 2021 hi havien mort ofegades catorze persones.

Mentre es desplaçava al lloc dels fets, Darmanin ha piulat a Twitter que "no es pot condemnar prou el caràcter criminal dels contrabandistes que organitzen aquestes travesses". La policia ha informat de la detenció de dos presumptes traficants.

La tragèdia té lloc en un context de creixent tensió entre Londres i París pel nombre rècord de persones que travessen el canal o que ho intenten. Londres ha demanat accions més dures de París per posar-hi fi. Des de finals d'agost, deu persones havien mort ofegades al canal de la Mànega. Només avui s'haurien registrat 25 intents de creuar les aproximadament 21 milles del canal en el seu punt més estret.

Johnson carrega contra París

En aquest sentit, en declaracions des de Downing Street el primer ministre britànic, Boris Johnson, ha suggerit que París no s'ha pres prou seriosament el problema.

"Hem tingut dificultats per persuadir alguns dels nostres socis, sobretot els francesos, perquè facin les coses tal com creiem que la situació requereix. Entenc les dificultats a què s'enfronten tots els països, però el que volem ara és fer més coses conjuntament, i aquesta és l'oferta que plantegem. El que em temo que també mostra [la tragèdia] és que l'operació que estan duent a terme els nostres amics a les platges, amb el suport com ja sabeu de 54 milions de lliures del Regne Unit per ajudar a patrullar-les, el suport tècnic que hem estat donant, no han sigut suficients. La nostra oferta és augmentar el nostre suport, però també treballar conjuntament amb els nostres socis a les platges en qüestió, als punts de sortida d'aquests vaixells. Això és una cosa que espero que sigui acceptable ara, tenint en compte el que ha passat".

L'alcaldessa de Calais, Natacha Bouchart, que també ha criticat el ministeri de l'Interior francès i el president, Emmanuel Macron, ha acusat amb duresa les autoritats britàniques, corresponsables de la tragèdia perquè "no volen canviar les condicions d'acollida".

A última hora del vespre, Macron ha afirmat que França no permetrà que el canal es converteixi en un "cementeri", unes paraules que potser arriben tard.

D'altra banda, la premsa britànica ha denunciat també avui que més de 40 migrants van ser fotografiats dimarts portant una embarcació inflable de gairebé 10 metres d'eslora prop de Wimereux, davant la passivitat absoluta de la policia francesa, segons el relat d'aquests diaris. Els migrants, inclosos almenys cinc nens, van ser vistos entrant a l'aigua a primera hora del matí. A molt poca distància hi havia un cotxe patrulla amb almenys dos agents a dins.

Fa uns dies, Decathlon va prohibir la venda de caiacs a Calais quan es va comprovar que molts migrants els feien servir per intentar creuar el canal.

Segons les autoritats franceses, 31.500 persones han intentat arribar a la Gran Bretanya des de principis d'any i 7.800 persones han estat rescatades al mar, unes xifres que s'han duplicat des de l'agost. Per la seva banda, el ministeri de l'Interior britànic ha assegurat que des del començament de l'any més de 25.000 persones han arribat il·legalment al país. És el triple que la xifra registrada al llarg del 2020.

stats