Internacional 13/07/2022

Adeu massiu a Shinzo Abe en un Japó commocionat

Desenes de milers de persones converteixen en un homenatge públic un acte que havia de ser privat

ARA
2 min

BarcelonaUna multitud s'ha congregat als carrers de Tòquio per dir l'últim adeu a l'ex primer ministre conservador Shinzo Abe, assassinat divendres passat en un acte electoral a peu de carrer als 67 anys. El cotxe fúnebre ha recorregut la capital després d'una cerimònia privada al temple Zojoji i ha passat per la seu del Partit Liberal Democràtic (LDP, en les sigles en anglès), per la residència del primer ministre Fumio Kishida, de qui Abe va ser mentor, i pel Parlament, on Abe va ser diputat des de 1993 fins al 2020.

El funeral havia de ser una cerimònia privada, però el poble japonès l'ha convertit en un homenatge públic, amb desenes de milers de persones al carrer, moltes de les quals visiblement emocionades.

Abe era l'home que més temps havia estat al capdavant del govern nipó, des del desembre del 2012 fins al setembre del 2020, quan es va retirar per motius de salut, i encara era un dels polítics més influents del país, quan un home de 41 anys va assassinar-lo a trets, segons va declarar per les seves vinculacions amb la secta Moon, un grup ultraconservador fundat els anys 50 a Corea del Sud.

Akie Abe, vídua del primer ministre assassinat, en un dels vehicles del seguici.

Revisió dels protocols de seguretat

Satoshi Ninoyu, cap de la Comissió Nacional de Seguretat Pública, ha anunciat que s'investigaran les circumstàncies de l'assassinat, els motius del qual encara no han quedat aclarits. Al Japó és habitual que les més altes figures polítiques facin actes a peu de carrer en contacte directe amb els electors.

Entre els dignataris internacionals que han volgut homenatjar el polític conservador, controvertit per la seva defensa de la militarització del país abandonant la tradició pacifista instaurada després de Segona Guerra Mundial, hi ha el secretari d'Estat dels Estats Units, Antony Blinken, que va oferir dilluns les seves condolences en una breu visita a Tòquio. També hi ha estat el vicepresident de Taiwan, William Lai. El president francès Emmanuel Macron ha dit que ha perdut "un amic".

stats