Publicitat
Publicitat

Síria encara ha de lliurar un 8% de les seves armes químiques, en expirar el termini

S'espera que el mes de juny es completi tot el desarmament

La missió conjunta de l'ONU i l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques (OPAQ) ha anunciat aquest diumenge que Síria encara ha de lliurar prop d'un 8% del seu armament químic, el dia que es compleix el termini convingut.

La cap de la missió conjunta, Sigrid Kaag, ha dit en una roda de premsa a Damasc que espera que es completi aquest procés abans del 30 de juny, segons les declaracions difoses per l'agència oficial siriana, Sana.

El termini perquè les autoritats sirianes lliurin les seves armes químiques a l'ONU i l'OPAQ per a la seva destrucció al mar expira avui, 27 d'abril, com estipulava l'acord assolit al setembre passat entre els EUA i Rússia. No obstant això, la principal meta és que es compleixi l'objectiu del 30 de juny, que és quan ha de concloure el procés de destrucció de l'arsenal químic del règim.

Kaag ha explicat que aquest percentatge d'armament químic que encara no ha estat lliurat es troba en "un lloc específic" de Síria, encara que no ho ha precisat.

A més, la responsable de la missió de l'ONU i l'OPAQ va demanar a Damasc complir els seus compromisos d'evacuar les armes i va assenyalar que la cooperació amb el règim ha estat " molt constructiva".

Es desconeix la quantitat exacte d'armes que ha entregat el règim sirià

La missió de l'ONU i l'OPAQ no ha revelat fins ara el volum de l'arsenal i el seu contingut exacte, encara que ha anunciat que ha eliminat armament amb gas mostassa, isopropanol i altres materials.

El president de l'OPAQ, Ahmed Üzümcü, va dir recentment que encara queden algunes verificacions i que es completin els últims enviaments de material, i ha considerat que fins al maig o juny no es podrà parlar que el territori sirià estigui totalment net de l'armament químic del Govern.

Malgrat aquests avenços, alguns països occidentals com França i els EUA, han expressat els seus dubtes sobre les bones intencions del règim de Baixar al-Assad davant les denúncies de l'oposició i activistes de suposats atacs químics recents.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF