Publicitat
Publicitat

DRETS HUMANS

Més de 250.000 criatures atrapades als setges de Síria necessiten aliments i medecines

Un informe de Save the Children recull morts per malnutrició i manca de vacunes en les ciutats sotmeses a bloqueig

Almenys 250.000 infants viuen en poblacions sota setge a Síria, on al terror constant de les bombes i els barrils de dinamita s’hi suma el r isc de morir d’inanició o falta de medecines bàsiques. “Els nens viuen al caire de la mort. Es veuen forçats a alimentar-se de fulles”, explica el Ra’ed, un treballador humanitari a la ciutat de Muadamiya, a la perifèria de Damasc. És una de les 126 entrevistes que ha fet Save the Children a pares, mares i nens de les zones sota setge, i al personal humanitari que hi ha pogut accedir. En el seu informe 'Infància sota setge', l’ONG relata casos de nens acabats de néixer morts per falta de llet de fórmula, ja que la llet de la mare desnodrida no els podia alimentar, o d’altres que van morir per falta d’atenció mèdica després de passar hores bloquejats en punts de control. “Algunes de les morts són per malnutrició, i d’altres per falta de medicaments i vacunes. Hi ha nens que han mort de la ràbia perquè no hi havia vacunes. Malalties de la pell i de l’estómac s’han estès pels talls d’aigua corrent que porten a buscar aigua de pous sovint contaminats”, explica un doctor local.

El terror de viure sota les bombes

Segons l’ONU hi ha mig milió de persones en 18 zones sota setge a Síria, de les quals 15 són assetjades pel règim de Baixar al-Assad, una per l’Estat Islàmic i dues per grups armats opositors. Tot i així, altres organitzacions parlen de xifres molt superiors: fins a 1,9 milions de persones segons MSF. Malgrat les crides de l’ONU, els setges no només s’han mantingut sinó que s’han duplicat al llarg del 2015. I no només això. “Es llancen més bombes de barril sobre les zones assetjades que sobre cap altre lloc a Síria”, diu l’informe de Save the Children. Una situació de terror constant que fa els nens “més agressius, aïllats i deprimits”.

Des de l’alto el foc fa poc més d’una setmana, “la violència s’ha reduït” i s’ha permès finalment l’entrada de combois de l’ONU amb ajut. “Però en la majoria de casos només s’hi ha portat ajuda un cop i no hi ha garantia de continuïtat”, denuncia David Andrés, de Save the Children, “i als controls militars sovint s’intercepten productes com la llet de fórmula per als nens o sèrum mèdic”. Tal com denuncia l’ONG al seu informe, continua l’ús del setge com a arma de guerra.