Maduro promet deixar en llibertat presos polítics per afavorir el diàleg

El president es reuneix amb quatre governadors opositors, en contra del posicionament de la MUD

El govern de Nicolás Maduro ha anunciat que a partir d'aquest divendres es començaran a alliberar els presos polítics, com un gest de bona voluntat per iniciar un procés de diàleg amb l'oposició. El ministre de Comunicació, Jorge Rodríguez, ha confirmat que les primeres excarceracions es produiran a partir de les sis de la tarda [12 del migdia en hora de Caracas], sense especificar quins seran els beneficiats per la mesura.

L'anunci es produeix poc després que el president Maduro obtingués la fotografia amb els quatre governadors opositors que van ser escollits en les eleccions regionals de l'any passat, en què totes dues parts es van comprometre a iniciar negociacions per a la reconciliació i el diàleg, un dels objectius d'aquesta nova legislatura. Els dirigents territorials han acordat no deixar Caracas fins que els empresonats siguin alliberats, se'ls concedeixi l'indult o s'arxivin les seves causes. La trobada, que ha durat dues hores, no comptava amb el suport de les formacions que integren l'heterogènia Taula de la Unitat Democràtica (MUD, per les seves sigles en castellà), la coalició que va guanyar les eleccions legislatives del desembre del 2016 i que controla amb majoria absoluta l'Assemblea Nacional, desactivada pel chavisme. Per poder-se unir a la taula de diàleg, la MUD reclama que es convoquin noves eleccions, ja que considera que les de fa tot just unes setmanes, en què es va imposar la llista de Maduro, són un frau.

L'opositor Henri Falcón, que va trencar amb la MUD per presentar-se a les eleccions presidencials, en què va quedar segon, ha explicat que posa com a condició per afegir-se al diàleg l'alliberament de 150 presos.

L'oposició va anunciar la seva decisió de no participar en els comicis després del fracàs d'un procés de diàleg anterior en el qual es demanava, a més de les garanties electorals, l'alliberament de diversos detinguts i la restitució dels drets polítics dels principals líders de la MUD.

Els opositors han participat en almenys quatre processos de diàleg públics, i han revelat altres trobades "privades", amb el govern de Maduro, que han tingut com a garants la Unió de Nacions Sud-americanes (Unasur), el Vaticà i diversos ex caps de estat. Totes les trobades, fins ara, han sigut abandonades per l'oposició, que ha considerat insuficients els gestos del chavisme.

EDICIÓ PAPER 20/01/2019

Consultar aquesta edició en PDF