Passeig Mallorca 15, un edifici referent en eficiència energètica, obra de l’estudi d’arquitectura mallorquí OHLAB, ha estat el protagonista del Zoom Verd de l’Open House 2023, en un seguit de visites guiades per la directora de l’ARA Balears i autora de la secció d’arquitectura ‘Cada casa, un món’, Cristina Ros
Els participants, en grups reduïts, varen conèixer les claus d’un edifici certificat com a Passivhaus, amb un consum energètic mínim.
L'arquitecte Jaume Oliver, fundador d'OHLAB juntament amb Paloma Hernaiz, va explicar els estudis de la incidència solar que varen fer per dissenyar una façana de doble pell que minimitza la calor a l'estiu i n'optimitza l'aprofitament a l'hivern.
Barres de fusta de cepí sense vernissar, només amb tractaments naturals, conformen unes corredisses que, amb una funció reguladora de la temperatura i propiciadora d'intimitat, van canviant la imatge de la façana als espais diürns dels 11 habitatges que té l'edifici.
Als carrers laterals, se situen els dormitoris dels diferents pisos. També és on la façana es mostra pètria, amb una superfície igualment irregular per suavitzar la incidència del sol.
Els distints grups varen poder veure com és l’ascensor que condueix els cotxes a l’aparcament subterrani, en una plataforma acompanyada de vegetació.
L'entrada de l'edifici és una zona de comunicació entre l'exterior i el pati central, en un homenatge -dins i fora- a la vegetació dels laterals de les rieres.
Al pati central, l'arquitecte Jaume Oliver i la periodista Cristina Ros, explicaren que aquest espai és essencial per a la regulació tèrmica de l'edifici. Amb una petita bassa i amb una caiguda d'aigua es produeix una evaporació que baixa la temperatura. A aquest pati, com a l'exterior, hi donen tots els habitatges, propiciant una bona ventilació creuada.
El pati és també una zona de relació per als veïns.
Els materials són de proximitat, destacant la pedra de Binissalem, la calç de Felanitx i la fusteria i mobiliari fet a obradors de l’illa.
Als interiors, fusta de roure, nogué i cedre sense acabats sintètics, drap o els llums dissenyats per OHLAB i realitzats per Contain, un estudi d'il·luminació de Palma.
stats