Open House
Cultura 06/11/2023

Les vuit Open House que no t’han de passar per alt

ARA Balears us ofereix una proposta de recorregut que no us podeu perdre

Catalina Comas
2 min
L'agència de publicitat, Dos Elefantes

PalmaLes persones que assisteixen a l’Open House de Palma es poden dividir en dos tipus: per una banda, aquelles d’esperit un tant xafarder, interessades a accedir a llocs on habitualment no està permès entrar, i, per una altra, aquelles amb un interès particular en l’arquitectura i les noves tendències constructives. Tanmateix, la línia que separa unes persones de les altres és fina, i molts d’assistents al festival reuneixen totes dues motivacions.

Amb aquest esperit va néixer la iniciativa, que aquesta setmana arriba a la tercera edició. Juntament amb xerrades, visites guiades i projeccions, el plat fort són la seixantena d’edificis que obriran les portes el cap de setmana de l’11 i el 12 de novembre. Entre l’oferta, edificis públics patrimonials, com Cort, la Llotja o el Parlament, i habitatges particulars, tallers i comerços antics, que tenen unes característiques singulars. Guiats per les explicacions de més de 300 voluntaris, els assistents en coneixeran tots els detalls. ARA Balears us ofereix una proposta de recorregut que no us podeu perdre.

Coberta verda

Habitatge i estudi a Son Armadams. Dissabte 11, de 16 a 19h.

Edificat el 1976, aquest és un edifici singular concebut com l’habitatge particular de l’arquitecte Pere Nicolau i estudi amb tres despatxos professionals del mateix Nicolau i dos arquitectes més, Ángel Morado i Emili Nadal.

De tres plantes i 600 m2, just la planta baixa té obertures al carrer, mentre que les plantes superiors s’orienten cap a patis interiors. L’objectiu és crear un ambient de tranquil·litat i pau, perquè l’edifici es troba en una zona densament urbanitzada, amb trànsit freqüent i envoltada d’edificis de grans altures. La coberta de l’edifici és enjardinada. Un sostre de 35 cm de gruix la separa de la resta de l’edifici, per evitar que la humitat i les arrels la facin malbé. Edificat el 1976, aquest

Coberta verda
Aljub de la Misericòrdia

De magatzem d’aigua a espai expositiu

Dissabte 11 i diumenge 12, de 16 a 19 h.

Una il·luminació tènue i un trespol reflector són els elements de què s’han servit els arquitectes Pedro Bonet, Matías Togores, Catalina Riera i Esteve Torres per recordar al visitant el passat vinculat a l’aigua de l’aljub de la Misericòrdia. De 256 metres quadrats i una altura màxima de sis metres, l’aljub es troba situat davall el subsol de l’anomenat pati de les Dones. Una il·luminació

Tot i que està pensat per ser un espai expositiu, que va ser inaugurat la passada Nit de l’Art, la visita a aquest espai suposa una experiència artística en si mateixa. Grans pilars de marès sostenen les arcades i voltes, que, gràcies a la lluminària, prenen unes tonalitats terroses de gran bellesa.

Aljub de la Misericòrdia
Ibavi Lope de Vega

Habitatge social de marès. Diumenge 12, de 10 a 14h.

Tot i que encara no està enllestit, l’exterior ja deixa entreveure que les obres de l’edifici d’habitatges socials al carrer de Lope de Vega ja estan molt avançades. Continuant la tendència a l’originalitat de l’Ibavi en els darrers anys, que combina amb l’aposta per la sostenibilitat de materials i tècniques tradicionals, aquest edifici de 25 habitatges destinats a lloguer social ocupa un cap de cantó a la barriada del Fortí.

Del despatx català Harquitectes, Xavier Ros Majó, Roger Tudó Galí, David Lorente Ibáñez i Josep Ricart Ulldemolins han creat un edifici horitzontal, que, en contraposició amb les finques de pisos de veïnat, construïdes als anys setanta, que destaquen per la seva verticalitat.

Els creadors han recuperat la idea de xamfrà, on s’ubicarà l’entrada principal de la finca. El cap de cantó quedà esmotxat per ubicar-hi les terrasses dels habitatges. Aquestes balconades ocupen tota la façana, i doten a l’edifici d’un aspecte de caseller.

Ibavi al carrer Lope de Vega
Palau March

Fantasia regionalista feta a la postguerra immediata

Dissabte 11, de 10.30 a 14 h.

Ocupa una de les principals cantonades de Ciutat, al carrer del Conquistador, la costa de la Seu i el carrer del Palau Reial, i té paret mitgera amb l’edifici del Parlament, antiga seu del Círculo Mallorquín. La seva robustesa i caràcter regionalista confereixen al palau March una aparença d’antiguitat, tot i que no té un segle de vida.

Aquest edifici és l’encàrrec que el financer Joan March Ordinas va fer a l’arquitecte madrileny Luis Gutiérrez Soto –cèlebre per ser l’arquitecte de nombrosos cines madrilenys dels anys vint i trenta– i que enllestí l’arquitecte Gabriel Alomar i Esteve. La Fundació Bartomeu March reobre ara les visites a l’antiga residència familiar dels March, coneguda també com Can Verga. Estava tancada d’ençà de la pandèmia de la covid. El seu interior conté els darrers murals del pintor i decorador Josep Maria Sert.

Interior del Palau March
Imprenta Nueva balear

Tallers a baix, habitatge familiar a alt

Dissabte 11, de 10 a 14 h.

Ubicat en un cap de cantó de l’avinguda d’Alexandre Rosselló, és l’únic edifici d’habitatges que queda a la illeta de carrers que ara ocupa El Corte Inglés. A principi dels anys noranta, la direcció dels magatzems comercials originaris de Madrid es proposà de comprar els edificis de tota la illeta. Els propietaris d’Imprenta Nueva Balear, però, es resistiren a l’oferta i conservaren una finca de la primera meitat del segle XX, que té els tallers de la impremta als baixos mentre que als pisos superiors hi ha diferents habitatges, on viuen els membres d’aquesta família.

L’encant de la visita al taller no rau només en l’interès arquitectònic, sinó també en la maquinària antiga i l’ambient, que transportarà els assistents a una altra època.

Tot i que la família propietària, els Aguiló, ha diversificat el negoci, la impremta continua fent la seva funció originària, que és la impressió. Va ser l’any 2017 quan els propietaris decidiren substituir els vidres entelats del taller per vidres que en deixassin veure l’interior. L’objectiu era donar a conèixer aquest patrimoni industrial a tots els palmesans.

Imprenta Nueva Baleares
Fornet de la soca

D’obrador a botiga, i altra vegada forn

Dissabte 11, de 10 a 16 h.

Durant molts d'anys, l’antic Forn del Teatre era just una botiga on es despatxaven pa i pastissos fets en una pastisseria industrial d’un polígon. No va ser fins fa pocs anys que el forner i investigador gastronòmic Tomeu Arbona agafà el negoci, recuperant els antics obradors del forn. Repartides en passadissos i sales, talment com si fos un laberint, aquestes estances han tornat a la seva activitat centenària. Els visitants de l’Open House, guiats pel mateix Tomeu Arbona, podran accedir al forn per veure com els forners fan pastes dolces i salades, talment com fa cent anys.


Fornet de la Soca
Passeig de Mallorca, 15

La Riera, amb una visió sostenible

Dimarts 7 dematí, visita organitzada per l’ARA Balears

La seva altura sobresurt de la verdor del passeig de Mallorca i el llit de la Riera, i ho fa des de l’originalitat formal i els criteris de sostenibilitat en l’elecció dels materials. Les barres de fusta de la façana li cofereixen un aire de verticalitat i alhora doten l’interior de l’edifici d’un ambient íntim. Internament, apartaments de tipus dúplex ocupen diversos pisos de l’edifici, que miren tant a l’exterior com als espais interiors, convertits en jardins verticals. Per fer la visita –n’hi haurà tot el matí–, a càrrec de la directora de l’ARA Balears, Cristina Ros, és necessària inscripció prèvia.


La Riera, amb una versió sostenible
Dos elefantes publicidad

Raresa arquitectònica de la Soledat

Dissabte 11, de 10 a 14 h.

Fet de formigó, vidre i acer inoxidable, l’edifici de l’agència de publicitat Dos Elefantes és una raresa arquitectònica a la barriada de la Soledat Nord, on predominen les plantes baixes. El començaren a construir l’any 2000, amb la finalitat principal de crear un espai interior diàfan i lluminós, mentre que l’exterior destaca per la robustesa, que li confereix el formigó. La façana combina diferents elements geomètrics, com són els volums superposats i una gran finestra en forma circular. Al voladís de la façana hi ocupen un lloc visible els colors bàsics de la impressió.

L'agència de publicitat, Dos Elefantes
stats