Dia de la Constitució
Política Govern 06/12/2023

Retrets creuats en el Dia de la Constitució: Prohens avisa Sánchez que defensarà "l'estat de dret"

El delegat del govern espanyol en funcions defensa la legitimitat dels acords del PSOE amb la majoria plurinacional

3 min
La presidenta del Govern, Marga Prohens

PalmaL'acte de celebració del Dia de la Constitució, que avui compleix 45 anys, al Palau de l'Almudaina ha estat un reflex de les tensions existents entre el Govern i l'executiu de l'Estat, coronat per l'absència destacada de Vox, que s'ha negat a assistir-hi com a protesta per la investidura de Pedro Sánchez. Els retrets creuats han estat la tònica dels discursos institucionals. La presidenta Marga Prohens s'ha referit de manera velada als pactes del PSOE amb la majoria plurinacional a Madrid, i ha denunciat que "mai abans s'havia amenaçat tot el que la Constitució representa". "Davant les amenaces a la separació de poders, hem de posar tots els recursos en la defensa del nostre estat de dret", ha advertit Prohens, i ha assegurat que el Govern (que estudia com impugnar la futura llei d'amnistia) "recorrerà a tots els mitjans al seu abast per defensar amb fermesa" el compliment del marc constitucional.

"No podem acceptar que es pretenguin aixecar murs que cerquen la divisió social per raó d'ideologia, que venen a enterrar la concòrdia i la convivència nascuda d'aquesta transició", ha remarcat Prohens, que ha carregat contra la "desigualtat entre territoris". La presidenta ha refermat, en aquest sentit, l'aposta del Govern per reclamar a l'Estat que es compensi la insularitat. A l'altre cantó, el delegat del govern espanyol en funcions, Ramón Morey, ha defensat la legitimitat del govern espanyol: "Qui en dubti potser està dubtant de la nostra democràcia". En el mateix sentit, ha afirmat que la Constitució és la garantia que "Espanya no es trenca", perquè es pot reformar o adaptar a la realitat.

En un moment en què, com a conseqüència de les pressions dels seus socis de Vox, el PP ha assegurat que implantarà la segregació per llengua dels alumnes a través de l'aplicació de la lliure elecció de llengua a les aules (Vox exigeix, a més, que doti el pla en els pressupostos), Prohens també ha defensat la realitat de la "societat bilingüe": "La cooficialitat és possible gràcies a la Constitució". Davant els actors que defensen reformar la Constitució, la presidenta n'ha reivindicat la "vigència". Amb tot, ha apostat per una modificació de l'article 49 de la Carta Magna per parlar de "persones amb discapacitat" i "avançar cap a la societat inclusiva que volem". Morey, per part seva, ha considerat "inacceptable" que es parli de "dictadura lingüística" quan es duen a terme polítiques per fomentar l'ús de la llengua catalana a les Illes Balears.

PP i PSIB s'acusen mútuament de polititzar l'acte

A la sortida de l'acte, els representants del PP i el PSIB s'han acusat mútuament de fer servir políticament els discursos institucionals. La portaveu adjunta del grup parlamentari popular, Marga Duran, ha titllat el discurs de Morey de "desafortunat": "Ha estat un míting". "Ningú s'ho esperava, podria haver estat un discurs redactat de la pròpia mà del ministre [Félix] Bolaños", ha remarcat. Per la seva banda, el portaveu del PSIB al Parlament, Iago Negueruela, ha acusat la presidenta Prohens d'actuar com a líder del PP i no com a cap de l'Executiu, i ha acusat els conservadors de "viure al 1978" i oposar-se des de llavors a qualsevol mesura que suposi avançar en drets i cap a la plurinacionalitat d'Espanya.

Calvo, nova secretària d'Estat d'Igualtat

L'acte de celebració de la Constitució ha servit també per acomiadar la delegada del govern espanyol a Palma, Aina Calvo, que deixa el càrrec per ser secretària d'Estat d'Igualtat, un nomenament que s'ha publicat aquest mateix dimecres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). En declaracions als periodistes, Calvo ha restat importància als canvis en la titularitat del Ministeri d'Igualtat (abans en mans d'Unides Podem i ara del PSOE), i ha insistit en el caràcter progressista del govern espanyol. D'altra banda, no s'ha volgut pronunciar respecte de la polèmica per la contractació per part del Govern d'una persona acusada de presumpta agressió sexual com a gerent de l'Ibitec.

stats