Actes de la Constitució
Política 06/12/2023

El president del Parlament 'planta' per primer pic en democràcia la celebració de la Constitució

Unes 200 persones es concentren contra la llei d'amnistia a la seu del govern espanyol

3 min
Le Senne, Campos i altres representants de Vox.

PalmaEl president del Parlament de les Illes Balears, Gabriel Le Senne, ha plantat per primera vegada en la història de la democràcia la celebració del Dia de la Constitució organitzada per la Delegació del govern espanyol al palau de l'Almudaina. Els representants del partit d'extrema dreta s'han negat en bloc a participar en els actes convocats per l'executiu de Pedro Sánchez, ja que consideren que "trepitgen la Constitució i es burlen de l'estat de dret". En canvi, Le Senne sí que ha participat en una manifestació contra l'amnistia davant la delegació del govern espanyol a Palma, on s'han sentit crits de "Sánchez, dictador", i després també ha acudit, acompanyat d'altres dirigents de Vox com Jorge Campos i Manuela Cañadas, a protestar a les portes de la seu del PSIB. Des d'allà, la mateixa Cañadas ha carregat contra "els que fan un cop d'Estat en aquest país".

Concentració contra l'amnistia davant la delegació del govern espanyol a Palma

La manifestació davant la delegació del govern espanyol ha estat convocada per les entitats Societat Civil Balear, Foro Baleares, Hermandad Nacional Monárquica de España, Concordia Real Española i Convivencia balear. Prop de 200 persones han secundat la protesta, en què s'ha escoltat l'himne d'Espanya i s'han fet càntics a favor de la Guàrdia Civil. Des de l'acte, Le Senne ha assegurat en declaracions als mitjans que tenia previst participar a l'acte institucional, però finalment ha canviat d'opinió. "No podem actuar amb normalitat, com si no passés res, quan s'està atacant d'una manera molt greu la Constitució", ha etzibat: "És inconstitucional". Tot i admetre que el govern espanyol ha estat "escollit legalment", ha considerat que Sánchez ha aconseguit els vots necessaris "amb acords institucionals, com la llei d'amnistia o el reconeixement de la nació basca". En una piulada, el president del Parlament ha explicat que "els acords d'investidura atempten contra la separació de poders, la igualtat davant de la llei i la unitat de l'única nació reconeguda per la Constitució: l'espanyola". Per això, el president de la Cambra autonòmica no ha acudit a l'acte institucional. Per contra, ha participat en una concentració per protestar contra l'amnistia convocada per diverses associacions, entre les quals hi ha Foro Baleares, Societat Civil Balear i la Federació de Veïns de la Ciutat de Palma.

A banda de Le Senne, Campos també ha assistit a la protesta, així com els regidors a Cord Fulgencio Coll i Antoni Deudero, a qui s'ha dedicat un aplaudiment per haver insultat en un ple municipal la representant de MÉS per Palma, Neus Truyol, a qui Deudero va dir: "M'agrada la fruita". Els convocants han carregat contra la futura llei d'amnistia, perquè consideren que "compromet" l'estabilitat d'Espanya. Una part d'aquests manifestants s'han dirigit posteriorment a la protesta davant de la seu del PSIB, convocada per la fundació afí a Vox Denaes. Des d'allà s'han sentit visques a la Policia Nacional -Campos ha donat la mà a diversos agents que custodiaven l'entrada de la seu dels socialistes- i Cañadas ha carregat contra els "feixistes i els que estan fent un cop d'Estat".

"Acusem Sánchez de cometre un cop d'Estat"

Campos, que és patró de la fundació Denaes i diputat de Vox al Congrés, ha llegit el manifest, el mateix que també s'ha llegit davant les seus del partit socialista en les concentracions convocades en diverses ciutats de l'Estat. "Espanya travessa un dels moments més negres de la seva història", ha assegurat, i ha titllat els pactes d'investidura de Sánchez de "la major traïció que es pot consumar". "L'emergència nacional que pateix Espanya ens exigeix a tots els patriotes conformar un front comú contra aquest govern autòcrata", ha assegurat davant una cinquantena de persones: "S'està donant la raó als colpistes, atemptant contra la separació de poders i vulnerant la igualtat de tots els espanyols". "Acusem Pedro Sánchez de cometre un cop d'Estat per perpetuar-se al poder", ha asseverat Campos, una acusació a la qual els concentrats han contestat al crit de "Sánchez a presó".

stats