Govern
Política Govern 23/01/2024

Costa, sobre el descompte de resident: "El 75% no es discuteix"

El vicepresident assegura que "batallarà fins al final" que s'incrementi fins a 18 milions la pujada de sou dels funcionaris estatals

ARA Balears
2 min
El vicepresident del Govern, Antoni Costa, amb els representants del Cercle d'Economia de Barcelona, Mallorca i Menorca

PalmaEl vicepresident del Govern, Antoni Costa, ha explicat aquest dimarts que el Govern vol negociar amb l'Executiu espanyol sobre diversos aspectes que afecten les Illes en els pressupostos generals de l'Estat. Per començar, ha advertit que el manteniment del descompte de resident del 75% per al transport aeri i marítim "ni s'ha de discutir". De la mateixa manera, ha lamentat que "es llanci un globus sonda" de manera "reiterada" per part del govern espanyol donant a entendre que es podria fer marxa enrere en la bonificació. "No ho podem acceptar, ha remarcat, i ha advertit que el Ministeri de Transports ha de controlar les companyies aèries perquè no disparin els preus.

 Com informa Europa Press, el vicepresident també s'ha referit a l'aprovació d'un nou reglament per part de la Comissió Europea que modifica les normes generals per a les ajudes de poca quantitat, que es coneixen com "de minimis", i ha celebrat que s'hagi "obert la porta" a la possibilitat de millorar-ne els mínims. Així, el Govern presentarà un estudi per justificar que a les Illes aquest mínim ha de ser superior als 300.000 euros (la limitació actual) perquè les empreses puguin resoldre problemes associats a la insularitat.

Respecte d'aquesta qüestió, el vicepresident ha assegurat que l'Executiu "batallarà fins al final" perquè s'incloguin qüestions com l'increment de 18 milions d'euros de les indemnitzacions per residència dels funcionaris a les Illes als Pressupostos Generals de l'Estat. "La insularitat digna serà una reivindicació insistent per part del Govern", ha remarcat Costa. També ha exigit a l'Estat que sufragui la despesa addicional que implica la valorització dels residus generats a les Illes, i que s'hagin de transportar per mar a la Península o a una illa diferent (per exemple, entre Formentera i Eivissa), a través dels pressupostos. En paral·lel, ha reclamat que s'ampliïn els terminis per executar. "És necessari flexibilitzar terminis per poder executar amb garanties aquestes inversions", ha remarcat. De fet, el grup parlamentari del PP ha presentat aquest dimarts una proposició no de llei al Parlament per fer la mateixa reclamació al govern de Pedro Sánchez.

Al·legacions al règim fiscal del Ministeri d'Hisenda

D'altra banda, el Govern està negociant el reglament del Règim Fiscal amb el Ministeri d'Hisenda. El vicepresident i conseller d'Economia, Antoni Costa, ha explicat que l'Executiu ha presentat al·legacions per "donar més seguretat jurídica" a les empreses que l'hagin d'aplicar i "flexibilitzar requisits". Després d'una reunió amb representats dels Cercles d'Economia de Barcelona, Mallorca i Menorca –Jaume Guardiola, Josep Maria Vicens i Francesc Tutzó, respectivament–, Costa ha defensat que les al·legacions cerquen "ampliar al màxim la possibilitat de tenir beneficis fiscals" dels empresaris. En aquest sentit, ha assegurat que espera que el reglament s'aprovi abans de juliol, quan es presenten les declaracions de l'IRPF i de l'Impost sobre Societats.

stats