Barça

Xavi renuncia a ser entrenador del Barça: "Marxaré el 30 de juny"

L'entrenador blaugrana anuncia el seu futur després de la dolorosa derrota contra el Vila-real

3 min
Xavi Hernandez avui a lMontjuic

Barcelona"La situació mereix un canvi de rumb i com a culer això no ho puc permetre". Ras i curt: Xavi Hernández ha anunciat en roda de premsa que no continuarà a la banqueta del Barça a partir del 30 de juny. La decisió l'ha comunicat al president executiu blaugrana, Joan Laporta, després de la dolorosa derrota contra el Vila-real a Montjuïc. Acompanyat de la seva dona, Núria Cunillera, i del seu segon i germà, Òscar Hernández, Xavi ha decidit dir prou. La roda de premsa ha sigut més d'una hora després del partit. Primer Xavi havia atès les televisions amb drets. Només ha fet valoracions respecte del partit. Després s'ha reunit amb el president blaugrana al seu despatx de Montjuïc. La reunió l'ha demanat el tècnic. Ha sigut l'avantsala abans de deixar anar la bomba.

Finalment, ha aparegut a la sala de premsa. Xavi ha entrat sencer, però amb la cara molt llarga. Sergi Nogueras, cap de premsa del primer equip, ha frenat els periodistes que demanaven torn de pregunta. Xavi volia obrir foc i buidar el pap. L'entrenador egarenc s'ha sincerat sobre el seu futur: "Crec que això és el millor per a tothom. Els jugadors es destensaran. És el moment de fer-ho. No em moc pels diners. Em moc pel cor i penso que aquesta és la millor solució per al club. No vull ser un problema. El que ens ha passat avui contra el Vila-real és molt cruel. És un partit desgraciat. El més desgraciat en la meva carrera". Xavi, que ha reiterat que ja tenia la decisió meditada –el tècnic olorava que, amb Deco com a director esportiu, la seva sort de cara a la temporada vinent implicava fer les maletes–, s'ha avançat als esdeveniments. La derrota feridora contra el Vila-real i, de nou, els xiulets en el retorn a Montjuïc, han catapultat l'entrenador a fer públic aquest dissabte el seu comiat.

"He pensat en el club, en el president, que és l'hòstia, en Deco i sobretot en els jugadors. Necessiten un canvi de dinàmica, que és molt negativa. Un canvi de rumb. No es mereixen aquesta situació. Marxar penso que és el millor per al Barça. El millor per al club és que marxi. Fa dos anys i mig que estic al càrrec i és un moment de valorar la feina que hem fet, però és el moment de canviar la dinàmica", ha insistit Xavi, que ja en la prèvia del partit havia avisat que la seva carrera al Barça estava més a prop d'acabar que de començar. "Avui no em matareu. Ara que he dit que marxo, ja no ho fareu. A partir d'ara, tot serà menys tens. El club millorarà amb la nostra sortida el 30 de juny", ha afegit Xavi, que ha confessat que Laporta s'ha emocionat quan ha sentit les seves explicacions. Un dels motius que també han dut el tècnic a comunicar la seva marxa és que se sent "maltractat" per la crítica. La seva compareixença ha inclòs alguns dards a la premsa.

"M'he hagut de justificar cada dia. He hagut de recordar que hem guanyat la Lliga i la Supercopa. Ara bé, continuo sent optimista. Lluitarem per aquesta Lliga. Que jo digui que marxo ens ajudarà, segur. Serà difícil, però la lluitarem. També competirem a la Champions. Hem de ser valents", ha manifestat Xavi, que ha subratllat que tenia la decisió presa des de feia setmanes, tot i que va renovar fins al juny del 2025 fa uns mesos. "Ser entrenador del Barça suposa un desgast terrible a nivell de salut mental, d'estat d'ànim. L'energia va baixant fins al punt que dius que no trobes sentit a continuar", ha argumentat el vallesà, que ha recordat el llegat d'Alex Ferguson al Manchester United. L'escocès va ser-ne l'entrenador durant 27 temporades ininterrompudes. "Això, aquí, és impossible", ha sentenciat Xavi.

El precedent de Luis Enrique

Els mals resultats dels últims partits han precipitat l'anunci de l'entrenador català. La seva decisió té un precedent recent en Luis Enrique Martínez, que va dir que plegava com a tècnic del Barça a mitja temporada, després de perdre 4-0 al camp del PSG a la Champions a començaments del 2017. Després d'aquella sacsejada, l'equip va remuntar contra els francesos amb l'històric 6-1 al Camp Nou, el del gol de Sergi Roberto. Aquell Barça (amb Messi, Suárez i Neymar) no va guanyar la Lliga ni la Lliga de Campions, però va acabar l'exercici aixecant la Copa del Rei, un torneig del qual l'equip actual va ser eliminat fa uns dies a San Mamés.

stats