Ciclisme
Esports 23/03/2021

El portuguès João Almeida aprofita la Volta per avisar del seu potencial

L'australià Rohan Dennis guanya la primera contrarellotge feta a la Volta en onze anys

2 min
El portuguès Joao Almeida, líder de la Volta ciclista a Catalunya

BarcelonaOnze anys després, la Volta Ciclista a Catalunya ha recuperat una contrarellotge individual. Just l'any de l'edició del centenari, el Pla de l'Estany ha viscut una segona etapa en què l'australià Rohan Dennis (Ineos) ha sigut el més ràpid en un circuit de 18,5 quilòmetres amb inici i final a Banyoles. L'altre home més content al final de l'etapa ha sigut el portuguès João Almeida (Deceunick-Quick Step), que s'ha posat líder de la general. Amb 22 anys, Almeida ha demostrat el seu potencial per enfilar-se dalt de tot de la general.

Dennis, campió de món de contrarellotge els anys 2018 i 2019, era un dels favorits en aquesta prova de Banyoles, l'indret on ja s'havia viscut l'última contrarellotge per equips no fa tant. L'equip Ineos ha arribat amb un cartell dels que fan por a la Volta, amb un munt d'especialistes per poder defensar-se en cada perfil d'etapa diferent. I la contrarellotge era el territori ideal de Dennis, especialment en un recorregut pla. I no ha fallat amb un temps de 22 minuts i 27 segons, amb 49,3 quilòmetres per hora de mitjana. Darrere seu han entrat a 5 segons Rémi Cavagna (Deceuninck-Quick Stepa) i João Almeida, a 28 segons. "Aquest triomf significa molt, perquè és el primer que aconsegueixo amb Ineos, així com el primer de la temporada de l'equip", ha explicat l'australià, que portava una ratxa massa llarga de segones o terceres posicions. El seu últim triomf, de fet, datava de l'any 2019.

Almeida surt reforçat en comparació amb els altres noms que aspiren a guanyar la Volta aquest diumenge a Barcelona. Amb 22 anys, el ciclista de Caldas da Rainha ja porta unes quantes temporades avisant del seu potencial, com va demostrar el 2020 al Giro d'Itàlia, quan va esdevenir el ciclista de 20 anys capaç de defensar més dies consecutius el mallot rosa de líder de la general: més de catorze dies. Al final,va acabar a la quarta posició en la que va ser la seva presentació en societat en una gran cursa. Aquesta temporada ja ha acabat tercer al Tour dels Emirats. I ara ja mana a la general de la Volta, on busca el seu primer gran triomf en una cursa absoluta, perquè el seu palmarès ja és ple d'èxits en categoria juvenil i sub-23. I, de passada, aspira a ser el primer portuguès que guanya la Volta a Catalunya.

Malgrat que el vent no ha fet mal en una etapa on hauria pogut generar distàncies més grans, alguns favorits hi han deixat més de 30 segons respecte a Almeida que hauran de recuperar quan arribin les primeres rampes dels Pirineus, com els ha passat a Richie Porte (Trek-Segafredo), Adam Yates (Ineos) i Geraint Thomas (Ineos). El català Marc Soler (Movistar) ha arribat a 1 minut i 12 segons del guanyador de l'etapa.

Aquest dimecres els ciclistes hauran d'afrontar una etapa d'alta muntanya de més de 203 quilòmetres, amb inici al Canal Olímpic de Catalunya (Castelldefels) i final a les rampes de Vallter 2000. I dijous serà el torn de l'etapa reina, de 166,5 quilòmetres, amb tres ports, dos de categoria especial i un de primera.

stats