FIta a fita
Esports 30/07/2021

Es Verger, la vall frondosa del vessant meridional de la mola de Son Ferrà

L'itinerari connecta amb una de les possessions més importants d'Esporles durant l'edat mitjana a través de vells camins de ferradura

Joan Carles Palos
5 min
La ruta.

PalmaLa possessió del Verger va ser una de les més importants d’Esporles durant l’època medieval. Segons informació aportada per l’historiador Gaspar Valero, des de 1591 fins al segle XVIII va pertànyer a una branca dels Catlar, titulats barons de Pinopar a partir de 1709. Les seves cases, amb tafona, celler i capella, s’ubiquen als peus de la mola de Son Ferrà, a l’interior d’una petita i frondosa vall, en el vessant meridional de la muntanya. Aquest indret se’l coneix ara com la Posada del Marquès, un neotopònim encunyat a partir de l’obertura de l’establiment turístic l’any 1993 i relacionat amb la família Orlandis, emparentada amb els marquesos de Can Ferrandell, propietària del Verger des de final del segle XVIII. El 1957 es va urbanitzar i s’obriren nous vials que en desfiguraren encara més la fesomia inicial.

Per Esporles hi passa el GR-221 i, a més, són nombroses les rutes que connecten amb el seu paisatge cultural; no debades el municipi és un dels portals de la Serra. L’Ajuntament ha actualitzat la seva pàgina web (ajesporles.net) amb nova i molt ben documentada informació, a cura de l’investigador històric Tomàs Vibot: “Esporles és terra antiga, vall oberta, poble de futur. Es troba a la cara interior de la serra de Tramuntana i fa frontera amb Palma, Valldemossa, Banyalbufar i Puigpunyent. El municipi és una de les principals portes d’accés a la Serra (a tan sols 12 km de la capital), al qual s’arriba còmodament tant per carretera com a peu, amb transport públic o privat”.

La ruta

[00 min] Iniciam la caminada des de la parada del bus TIB (L-202), a l’altura del número 53 del carrer de Joan Riutort; retrocedim devers 300 metres en direcció a Palma fins a trobar a la dreta el camí del Rafal. [05 min] Just al cap de cantó que formen la via principal del poble i l’esmentat carrer hi trobam a un costat la fita del punt quilomètric (km 12/Ma-1040) i a l’altra els indicadors de la Ruta de Pedra en Sec (tram de connexió entre la UIB i el GR-221 a Esporles).

Les cases de Son Ferrà, una de les possessions més emblemàtiques d'Esporles, ja documentada a la Baixa Edat Mitjana.

El primer tram del camí del Rafal pren la forma de carrer. [10 min] A l’altura de Can Pieres, portell que tenim a la dreta, deixam l’asfalt i continuam per un camí de terra que frega per darrere les cases del Rafal dels Capellans, documentades al segle XVI, i travessa un petit nucli de cases, que sembla que formen un llogaret. Segons ens conta Tomàs Vibot, “el Rafal dels Capellans és la possessió que cedí una part de les seves terres per crear al segle XVIII el barri de la Vila Nova”. Quant al carreró que trobam a la part posterior de les cases, “es tracta d’un establit de tres casetes dins la mateixa possessió, compost antigament per una caserna de la Guàrdia Civil i una taverna, a prop de la Vila Nova, que des de final del XVIII és el segon gran eixamplament del poble” [15 min]. Just en haver passat les cases, a la dreta, tenim l’aljub de 1787.

“Deixam a l’esquerra una desviació que baixa a la Vila Nova i seguim els indicadors que giren a la dreta i ens duen a remuntar el coster rost que ens separa del coll de l’Heura. [30 min] Sortim a la carretera del Verger, a prop de l’àrea recreativa de Son Trias, i aviat deixam l’asfalt per fer un bell tram de camí empedrat que ja no abandonam fins a recuperar novament la carretera, a l’altura de les cases de Son Ferrà (coll de l’Heura) [40 min]. És aquesta “una de les possessions més emblemàtiques d’Esporles. Documentada a la baixa edat mitjana, en època moderna es dividí entre diversos membres de la família Ferrà. El 1879, la propietària Margalida Rosselló i Ferrà donà un tros de bosc per a la construcció de l’ermita”.

Ara continuam per asfalt fins a les cases de Son Poquet [45 min], “un magnífic conjunt arquitectònic que va pertànyer a la família Ferrà Poquet on destaca, sobretot, la magnífica galeria de la planta noble”. A l’esquerra, hi ha els indicadors de la Ruta de Pedra en Sec que giren cap a Establiments, Parc Bit i Universitat i que travessen la possessió de Sarrià. Nosaltres continuam tot dret per la carretera perquè poc després, uns 200 metres, trobam a la dreta els indicadors del camí vell del Verger [50 min].

Camí del Verger

El camí del Verger és una antiga via de comunicació que des del poble s’enlairava fins a la mola de Sobremunt. Un vell camí de ferradura que a l’altura del Verger es bifurcava: un tram se n’anava cap a Can Manent i l’altre, cap al Pouet de Sobremunt. El projecte de camí per a trànsit rodat, des d’Esporles fins a l’enllaç amb el camí veïnal d’Esporles a Puigpunyent, datat de l’any 1929, fou declarat pel batle d’Esporles d’utilitat pública, ja que “Als voltants de la vila d’Esporles hi ha una gran extensió de terrenys de cultiu integrada pels predis Son Ferrà, Son Poquet, Sa Casa Nova, Son Verger, Son Malferit i d’altres l’única comunicació amb la població dels quals la constitueix un pèssim camí de ferradura” [...] El projecte ens descriu el traçat del nou camí que “es desenvolupa pel vessant est dels predis de Son Trias, Son Ferrà, es Rafal i terrenys de don Antonio Roca, C’al amet per assolir el turó de Son Ferrà, punt obligat de pas, on coincideix amb el camí antic de cavalleria”. (Font: Catàleg de Camins d’Esporles, 1999). Recentment, l’Ajuntament d’Esporles l’ha condicionat i senyalitzat com a part de la seva xarxa de camins públics.

Un dels racons màgics del camí del Verger, molt a prop de Sa Casa Nova.

Després de dos trams seguits de camí empedrat, que travessen marjades antigament poblades d’oliveres i garrovers, sortim novament a la carretera, a prop del portell de Sa Casa Nova [1 h 00 min]. “Aquesta possessió fou durant l’època medieval coneguda com el rafal Crali. El 1592 era de Miquel Cotoner i Sala. Eren unes cases discretes proveïdes de tafona. Sabem que formava part de Canet, però se’n segregà per tal de poder-se arrendar”. (Guia dels pobles de Mallorca, 2003). A partir d’aquí, el camí s’aplana i el poc desnivell que ens queda fins al Verger, devers 70 m, se supera fàcilment.

[1 h 10 min] El camí del Verger s’ajunta amb la carretera nova que puja d’Esporles i que hem abandonat a l’altura de Son Poquet. Metres després arribam a una bifurcació del vial que travessa aquesta urbanització de muntanya. A la dreta, el camí de l’Hort del Verger, actualment ocupat per vinyes i oliverar d’un conegut celler mallorquí que produeix vins ecològics i oli d’oliva de gran qualitat. Nosaltres continuam pujant per la carretera fins a la Posada del Marquès [1 h 20 min], nom amb el qual es coneixen actualment les cases de possessió del Verger. La tornada la farem pel mateix camí.

stats