Operació 'Puerto'
Esports 05/02/2013

El soci d'Eufemiano va usar el seu càrrec en un hospital per aconseguir "alguna cosa per congelar la sang"

Elena Franco, exdirectora del centre regional de transfusions d'Andalusia, assegura que el 2006, el metge José Luis Merino va demanar-li glicerol fent veure que ho necessitava per al seu hospital a Madrid

Efe
3 min
Eufemiano Fuentes arribant al jutjat penal de Madrid

MadridEls exdirectors dels Centres Regionals de Transfusió d'Andalusia i de la Comunitat Valenciana han confirmat aquest dimarts que el metge José Luis Merino, soci d'Eufemiano Fuentes, va utilitzar el seu lloc en un hospital madrileny per aconseguir glicerol, producte utilitzat en la congelació de la sang.

Així ho han assegurat en la sisena sessió del judici de l'Operació 'Puerto' l'exdirectora del centre andalús, Elena Franco, i l'exresponsable del valencià, Roberto Jesús Roig Oltra.

Franco ha recordat que Merino, a qui coneixia perquè havia estat director del Centre de Transfusions de Madrid i que era cap de servei a l'hospital de la Princesa, la va trucar per telèfon el 15 de maig de 2006 per demanar-li "alguna cosa per congelar hematies, havien de ser les solucions que fan falta per a això (glicerol)".

La testimoni, que va atendre la trucada en el seu cotxe, li va dir que quan arribés al Centre comprovaria les existències d'aquest producte al magatzem "per poder ajudar". "Més tard vam tornar a parlar i li vam poder deixar per dues unitats, crec recordar", ha assenyalat, abans d'afegir que va encarregar a la seva secretària que enviés el producte a l'hospital de la Princesa de Madrid, on Merino treballava com hematòleg.

"Jo li havia dit a la meva secretària que l'enviament es fes a l'hospital de la Princesa, perquè jo sabia que era allà on treballava Merino i vaig deduir que era allà on ho necessitava", ha dit Franco, que ha afegit que la seva secretària li va dir que el metge "volia que ho enviés a una altra adreça perquè li arribés abans".

La llavors directora del Centre Regional de Transfusions andalús ha assegurat que es va negar: "Jo li vaig dir que no, que el Centre li feia un favor a l'hospital de la Princesa, era un centre públic que li fa un favor a un altre centre públic".

Més o menys el mateix relat ha fet Oltra, que ha assenyalat que Merino li va demanar aquest mateix dia "unes ampolles de glicerol", al que ell va accedir, tot i que ha explicat que no ho hauria fet d'haver sabut que eren per a una consulta particular i no per a l'hospital. "No té sentit congelar sang fora d'un centre hospitalari", ha dit el testimoni, que ha afegit que "la crioconservació necessita instal·lacions complexes" i que no creu "que hi hagi clíniques privades preparades per a això".

Les dues sol·licituds de Merino es van produir uns dies abans de les detencions dels implicats en la trama, quan, segons les converses telefòniques intervingudes per la Guàrdia Civil i que consten en el sumari, aquest i Fuentes estaven preocupats perquè se'ls havien esgotats els productes necessaris per a la congelació de la sang.

També ha comparegut a la sessió d'aquest dimarts, l'exgerent de l'hospital de la Princesa, Jorge Gómez Zamora, que ha estat preguntat per una partida de clorur sòdic que Merino va sol·licitar a l'hospital de la Defensa. Gómez Zamora ha dit que encara que qualsevol facultatiu pot sol·licitar un producte que li falti, les peticions es cursen sempre a través de l'administració de l'hospital, i que en aquest cas no es va seguir el procediment habitual. "Les compres de medicaments es feien a través del servei de compra reglamentari i per això hi ha persones que s'encarreguen d'això", ha assenyalat.

Finalment, l'inspector farmacèutic que va intervenir com a perit en diversos dels registres practicats per la Guàrdia Civil al començament de l'Operació 'Puerto', Ángel García Lacuesta, ha assegurat que durant els registres no van trobar medicaments prohibits.

stats