Barça

Centenars de milers d'euros per un tovalló del qual Messi no vol saber res

La icònica peça l'ha posat a la venda Horacio Gaggioli, un antic representant del futbolista argentí, a la casa Bonhams

4 min
La casa Bonhams ha iniciat la subhasta del tovalló que va confirmar l'arribada de Leo Messi al Barça.

BarcelonaNomés Horacio Gaggioli, Josep Maria Minguella i Carles Rexach saben què va passar exactament en una taula de la terrassa del xalet de la Reial Societat de Tenis Pompeia el 14 de desembre del 2000. Ningú més va ser present durant la suposada firma a tres bandes del tovalló de paper que ha quedat a la història del Barça com la peça que va confirmar moralment (no va tenir validesa legal) l'arribada de Leo Messi al Barça amb només 13 anys. El relat sempre ha estat que aquesta acció va servir per tranquil·litzar la família Messi, allotjada en aquell moment a l'Hotel Catalonia Barcelona Plaza, davant els dubtes que hi havia al club respecte al fitxatge de l'argentí. Però fonts de la família Messi expliquen a l'ARA que aleshores no van tenir accés a aquest tovalló, que torna a ser d'actualitat perquè s'està subhastant a la casa Bonhams.

El venedor a la subhasta és Gaggioli, representant de Messi en aquella època, que hauria tingut aquest tovalló ben guardat durant gairebé vint-i-quatre anys, primer en un banc de Barcelona i després en un d'Andorra, on viu actualment. "El tovalló sempre ha estat meu i Minguella [un dels descobridors de Messi i excandidat a la presidència del Barça] no diu la veritat. Les versions de Minguella són contradictòries i falten a la veritat. Minguella no ha sabut mai on era el tovalló perquè mai ha estat seu", assegura Gaggioli en una carta enviada a uns quants mitjans, entre els quals hi ha aquest diari. "Mai me l'ha reclamat des del desembre del 2000. Ara està aprofitant la visibilitat internacional de la venda del tovalló per mantenir i incrementar el seu catxet a la ràdio i a la televisió a costa de la veritat", insisteix.

Precisament Minguella, un dels màxims responsables de l'arribada de Messi al Barça, va enviar un burofax el 18 de març passat per mirar d'aturar la subhasta. "Tant jo com Bonhams [com a resposta al burofax] hem exigit que mantingui davant de notari el que explica a la ràdio i a la televisió i no ha estat capaç de fer-ho", exposa Gaggioli. Es refereix al fet que Minguella, segons el representant argentí, hauria posat en dubte en alguns mitjans que Gaggioli hagi tingut sempre el tovalló. I també a un altre aspecte: "Respecto molt la professió de conductor. Que Minguella digui que vaig ser el xofer de la família Messi m'afalaga, malgrat que ell ho utilitzi amb un to despectiu del qual s'hauria de disculpar. Però tampoc és veritat, no ho vaig ser".

El text que hauria escrit al tovalló Charly Rexach, aleshores secretari tècnic del Barça, diu així: “En Barcelona, a 14 de diciembre de 2000 y en presencia de los Sres. Minguella y Horacio, Carles Rexach, secretario técnico del FCB, se compromete bajo su única responsabilidad y a pesar de algunas opiniones en contra a fichar al jugador Lionel Messi siempre y cuando nos mantengamos en las cantidades acordadas”.

Minguella considera que el tovalló l'ha de tenir el Barça

Després que aconseguís aturar provisionalment la subhasta, l'ARA va parlar amb Minguella, que en aquell cas no va posar en dubte que Gaggioli hagués tingut sempre la icònica peça. "Jo no vaig donar més importància al tovalló. L'única cosa important era haver tranquil·litzat els Messi. Però Gaggioli se'l va emportar a casa", va explicar sobre la reunió al Pompeia. "La primera cosa que hauria d'haver fet l'Horacio quan va tenir la idea de subhastar el tovalló hauria d'haver estat posar-se en contacte amb el Charly i amb mi. «Vull fer això. Us sembla bé? Com ho voleu fer?» Però només es va posar en contacte amb el Charly. Aquest tovalló ha d'acabar al Museu del Barça perquè forma part de la història del club", també va dir Minguella a aquest diari.

La terrassa del xalet del Pompeia on suposadament es va signar el tovalló de paper que va confirmar l'arribada de Messi al Barça.

De totes maneres, ¿el Barça té interès real a posseir-lo? Diversos responsables del club, segons ha pogut saber l'ARA, voldrien que formés part de la col·lecció de l'entitat. Però, oficialment, el Barça no vol amplificar un conflicte que també implica el futbolista de Rosario i el seu entorn. "Això és un tema de la família Messi. El Barça no hi entra. El tema del tovalló és complex entre els Messi i els que van ser representants del jugador fa molts anys i no hi volem entrar. Si la família Messi el vol tenir i cedir al museu, endavant. Però el club no entrarà a la subhasta", van explicar a l'ARA fonts oficials del club. És una posició semblant a la que van mantenir directives anteriors quan Messi encara jugava al Barça.

Per la seva banda, la casa Bonhams de moment no ha respost a les preguntes que l'ARA li ha formulat sobre l'intent de Minguella d'aturar la subhasta i la polèmica que hi ha al voltant del tovalló. El burofax va comportar que la data de l'inici de la subhasta s'ajornés des de finals de març fins al 8 de maig. Amb un preu de sortida de 220.000 lliures esterlines (255.000 euros), finalitzarà divendres.

stats