RCD Espanyol
Esports 17/01/2022

Sergio González, el tècnic que no va poder gaudir dels diners de Rastar

El preparador de l’Hospitalet de Llobregat es retroba amb l’Espanyol al capdavant del Cadis

3 min
Sergio González va estrenar-se a la banqueta del Cadis en un partit de Copa contra l'Sporting

Sergio González viurà aquest dimarts (21.30 h, Gol) una cita molt especial. El flamant tècnic del Cadis s’estrenarà en Lliga davant de la seva nova afició contra l’Espanyol, l’equip que el va veure créixer com a futbolista i com a entrenador. Els camins del preparador de l’Hospitalet de Llobregat i del club blanc-i-blau van separar-se precipitadament el 14 de desembre del 2015, un mes abans que Chen Yansheng assumís la presidència de l’entitat i presentés públicament els plans que tenia per al club que acabava de comprar. 

Sergio, per tant, va quedar-se a poques setmanes de poder gaudir les inversions econòmiques que ha anat fent posteriorment el grup Rastar en fitxatges (gairebé 129 milions d’euros des del gener del 2016). El context que va trobar-se a l'Espanyol el nou entrenador del Cadis era força diferent de l'actual, ja que aleshores el club estava en una situació econòmicament molt delicada, amb un deute net de 133 milions d’euros (l’actual és d’uns 20) que condicionava massa la política de compravendes de futbolistes. Durant l’etapa del preparador català, i malgrat obtenir vendes per valor de 26 milions d’euros, l’economia de guerra del club amb prou feines li va proporcionar 4 milions en nous reforços. Una xifra modesta que, malgrat tot, l’àrea esportiva aleshores liderada per Òscar Perarnau va aconseguir utilitzar amb enginy per incorporar peces com Gerard Moreno, Lucas Vázquez, Caicedo, Salva Sevilla, Álvaro González o Asensio, a qui van afegir joves del filial com Pau López, Eric Bailly o Joan Jordán. Jugadors de gran talent que van acabar explotant lluny de Cornellà.

La pèrdua de confiança per part d’alguns jugadors i, especialment, de bona part dels membres de la junta directiva va propiciar la sortida de Sergio, que va deixar l’equip a sis punts d’Europa i a tres del descens. L’Espanyol actual visitarà el Nuevo Mirandilla amb Europa a la mateixa distància, però amb un coixí de nou punts respecte a les zones vermelles. 

Després que Joan Collet decidís cessar Sergio amb l'aval de Chen Yansheng, Constantin Galca va ser l'escollit per pilotar l'equip durant el que restava de curs. Rastar, però, no va acabar de creure's el tècnic romanès, a qui amb prou feines van destinar poc més d'un milió d'euros en un fitxatge, Óscar Duarte. El primer tècnic que va poder gaudir del gran gruix d'inversions de l'era Chen Yansheng va ser Quique Sánchez Flores, a qui li van portar fitxatges per valor de 43,4 milions d’euros. Encara avui continua sent l'entrenador en qui Rastar ha gastat més en reforços, seguit de prop per Abelardo (43). Per darrere queden David Gallego (18,5), Rubi (14,6) i Vicente Moreno (8,26). Pablo Machín, que va dirigir l’equip entre octubre i desembre, no va arribar a temps per poder gaudir de cap fitxatge. 

L’últim Espanyol semifinalista

Tot i el difícil context amb què es va trobar a Cornellà-El Prat, Sergio González pot presumir de ser, sis anys després, l’últim tècnic que va aconseguir dirigir l’Espanyol fins a unes semifinals de la Copa del Rei. L’Athletic Club, el 2015, va privar-los de la final. Des d’aleshores els blanc-i-blaus mai han passat dels quarts de final, ronda que amb Chen Yansheng només han assolit en dues ocasions (les temporades 2017-18 i 2018-19). 

L’eliminació de dissabte passat a mans del Mallorca, a vuitens, posa encara més en valor la feina que va fer Sergio González, que aquell mateix dia va estrenar-se amb el Cadis obtenint, precisament, un bitllet per als quarts de final. Al Nuevo Mirandilla, Sergio i l’Espanyol es trobaran un ambient convuls marcat per la traumàtica sortida d’Álvaro Cervera, entrenador molt estimat per l’afició gaditana. 

stats