FENT CAMÍ
Esports 31/05/2019

Punta de la Cala Roja, una excursió bucòlica de la Costera

Una ruta diferent que comença a Cala Tuent i que arriba a les cases de la Costera a través d’un camí una mica vertiginós

Ara Balears
3 min
Punta de la Cala Roja, una excursió bucòlica de la Costera

PalmaEl punt d’inici es troba a Cala Tuent, al vial del restaurant Es Vergeret. Comença la ruta pujant unes escales que drecen el camí i eviten anar per l’asfalt. En uns minuts s’arriba a Es Vergeret, on comença el vell camí empedrat, l’antic vial de comunicació entre Cala Tuent i Sóller. El camí cap a la Costera està ben senyalitzat i, quan s’acaba el camí, se surt davant les cases de Capapuig. Unes passes més endavant apareixen les formacions anomenades el Caixal i el Pa de Figa. A mesura que segueix la ruta, es van trobant trams del vell camí empedrat que passen per una zona de pinar que duen cap a la paret i el portell del coll de na Polla.

Portell del Coll de na Polla

S’inicia el recorregut pel bell camí de la Costera, a trams empedrat. Aquesta era l’única via de comunicació de la Calobra i Tuent amb Sóller, és a dir, molt freqüentada pels seus habitants, ja que la majoria eren sollerics. S’ha de passar per un portell amb una curiosa polleguera de pedra. Es deixa a l’esquerra la pujada al pas del Marge, un camí de ferradura.

Se surt del camí principal per dreçar un poc i passar per un mirador natural. Per aquí també s’enllaça amb el camí de les cases. El camí ample segueix cap al coll de Biniamar. Més amunt hi ha el camí d’accés a les cases de la Costera.

Cases de la possessió de la Costera

Ja damunt el camí de les cases, s’ha passat la paret que devia separar el bosc de la zona marjada i cultivada. S’arriba a les cases de la possessió de la Costera. Es continua cap a la punta de Cala Roja, on hi ha un pas per baixar a la costa, el pas de la Punta. El terreny és força dolent, molt brut, abandonat, com passa arreu per la muntanya. A l’altra part de la cala, s’hi veu el morro del Forat i la raconada del Sarradell i, més enllà, la mola de Tuent o de can Palou. S’ha de passar una paret seca, la qual devia tancar la zona de marges. S’ha de baixar del penyal i davallar per una rampa de càrritx que acaba en un tallat.

Pas de la Punta

S’assoleix el pas de la Punta, també conegut per pas de la punta de Cala Roja (47 m). És una paret rocosa que es pot desgrimpar fàcilment gràcies a unes preses escalonades pels peus. Per iniciar la baixada al forat s’han d’emprar tècniques d’escalada. Es prossegueix la ruta per una estreta cornisa, pel racó de la Taleca, cap a l’escar de la Costera i per un petit graó es baixa a la costa, on hi ha una pedrera de marès.

S’arriba a l’escar del senyor Joan, davall les cases de la Costera. Es tracta d’una entrada o cova natural, segurament retocada, a la qual feren una volta i la paret anterior amb peces de marès. Per arribar a l’escar, hi havia un camí de ferradura que partia de la casa de la Costera. Per aquest camí, bastant llarg i costerut, es puja novament a les cases. Es torna a passar per les cases de la Costera, ja que el camí de l’escar hi du. Ara només caldrà desfer les passes pel camí de la Costera fins a Cala Tuent.

stats