Esports 02/09/2022

El pacte Barça-Racing que va impossibilitar la cessió de Pablo Torre

Tots dos clubs van anunciar l'operació al març, però no la van reflectir als comptes en aquell moment

3 min
Joan Laporta, amb Pablo Torre.

BarcelonaEl Barça va anunciar el fitxatge de Pablo Torre el 4 de març del 2022, quan encara quedaven gairebé tres mesos perquè finalitzés la temporada 2021-2022, els quals el jove migcampista va aprofitar per liderar el Racing de Santander cap a l’ascens a la Segona Divisió. Més tard, el 15 de juny, Torre va signar el seu contracte amb el Barça, que el lligarà fins al 30 de juny del 2026 amb una clàusula de rescissió de 100 milions d’euros. Però, aleshores, el club català encara no va donar d’alta la fitxa del prometedor jugador de 19 anys. 

Segons ha pogut saber l’ARA, el motiu és que la junta de Joan Laporta va voler que l’operació, de 5 milions d’euros i que podria arribar als 20 si es compleixen els variables, computés en l’exercici 2022-2023. L’objectiu era que no afectés els números del curs 2021-2022, que es van tancar el 30 de juny amb 98 milions de beneficis gràcies a la primera palanca, la venda a Sixth Street del 10% dels drets de televisió de LaLiga durant els pròxims 25 anys, que va suposar 267 milions d’ingressos al balanç malgrat que el fons d’inversió nord-americà només en va pagar 207,5. L’explicació és la inversió que va fer el Barça a Locksley Invest, l’empresa conjunta que té amb Sixth Street per gestionar aquests drets. 

El Racing, a qui també interessava la jugada per tenir més marge al seu fair play financer, va estar d'acord en això i l’operació de Pablo Torre no apareixerà al balanç 2021-2022 que la junta de Laporta mostrarà a l’assemblea de socis compromissaris que se celebrarà a l’octubre. Segons ha explicat Arco FM, una ràdio càntabra, el Racing de Santander no va donar de baixa la fitxa del jugador fins més enllà de l’1 de juliol. Aquest fet, que des dels clubs en aquell moment no es va veure com un problema perquè el Barça no s’imaginava un altre escenari que no fos el de Pablo Torre compaginant el primer equip amb el Barça Atlètic durant aquesta temporada, s’ha tornat un gran impediment durant el mes d’agost.

A causa del poc protagonisme que l’exjugador del Racing va tenir durant la pretemporada amb el primer equip blaugrana per la gran competència que hi ha al mig del camp i de no haver comptat per a Xavi Hernández tampoc en l’inici de Lliga (només va anar convocat davant la Reial Societat per la baixa per sanció de Sergio Busquets), com va informar l'ARA, Pablo Torre va considerar que el més positiu per a ell era una cessió per una temporada, amb la intenció que fos al club de la seva terra. Sobretot tenint en compte que el jugador creu que la seva etapa a la 1a RFEF, en què juga el Barça Atlètic, ja ha quedat enrere. De fet, Xavi Hernández va deixar oberta públicament la porta de la cessió el 20 d’agost, quan les converses per al retorn de Pablo Torre al Racing estaven avançades. 

No pot tornar a jugar amb el mateix equip

Però la normativa de la Federació Espanyola de Futbol és clara. L’article 126 diu això: “Els futbolistes la llicència dels quals es cancel·li, no podran, en el transcurs de la mateixa temporada, obtenir llicència al mateix equip del club al qual ja van estar vinculats”. Per tant, Torre no podrà complir la seva intenció de jugar amb el Racing de Santander a Segona aquest curs per seguir-se coent com a futbolista abans de tenir minuts regularment al primer equip del Barça. 

Pablo Torre seguirà a la disciplina blaugrana. De fet, Xavi Hernández el 27 d'agost va canviar el discurs sobre el futur del jugador i va dir que "el Barça farà bé si es queda", argumentant raons esportives. El problema és que ara mateix el tècnic de Terrassa no pot comptar amb ell perquè, per alliberar massa salarial amb l’objectiu d’inscriure Jules Kounde, es va decidir treure-li el visat que necessiten els futbolistes amb fitxa del filial per jugar amb el primer equip. La solució podria arribar gràcies a altres sortides. Des de l'entorn del jugador mostren tranquil·litat i asseguren que no hi haurà cap dificultat perquè pugui acabar jugant amb el primer equip del Barça quan Xavi el necessiti.

stats