26/06/2021

Messi i els malabars

2 min
Joan Laporta felicitant Leo Messi després de guanyar la Copa del Rei.

Tot el que envolta Leo Messi té a veure amb el malabarisme. I no, no em refereixo al seu inqüestionable mestratge amb la pilota, que també, sinó als equilibris constants entre el seu pes com a majestuosa figura del futbol mundial i el fet d'encaixar-lo en un club sense morir emocionalment i econòmicament en l'intent. Joan Laporta porta temps provant-ho i l'anunci de la seva renovació ha estat considerat imminent des de fa dies. Volien fer-lo coincidir amb l'aniversari de l'astre (que va ser el 24 de juny) i el president va expressar el seu desig que fos abans del seu, que és el 29, un dia abans que conclogui el contracte. I si no s'ha fet ja és perquè sospitem que les clàusules són un Tetris. I si ho sospitem no és perquè siguem mal pensats, sinó perquè Messi ja s'havia assegurat en l'últim contracte de tenir una clàusula de sortida que va intentar fer efectiva l'agost passat quan va enviar un burofax al club dels seus amors. Del qual s'hauria acomiadat, per cert, després d'un vergonyós 2-8 davant el Bayern a la Champions.

“Fa temps que no hi ha projecte ni hi ha res, es van fent malabars i tapant forats a mesura que van passant les coses”, van ser les primeres declaracions del jugador a Goal.com després de tenir durant setmanes el barcelonisme amb l'ai al cor. Ho va dir al setembre. Nou mesos després, com si d'un part es tractés, la situació en l'entitat no és radicalment diferent pel que fa als malabars i al fet de tapar forats com bonament es pugui després de la desastrosa gestió de Bartomeu i companyia. El projecte guanyador que tantes vegades ha reclamat Messi com a condició per seguir al Barça és una incògnita a curt termini perquè no hi ha ni un euro per fitxar, els salaris dels futbolistes (incloent-hi el seu) són estratosfèrics i inassumibles, les sortides d'alguns com Umtiti o Coutinho -que contribueixen a fer que la massa salarial estigui pels núvols- són un gran problema i, excepte Pedri, a la nova generació encara li falta un cop de forn per assegurar sens dubte que funcionaran, a falta de mes i mig perquè comenci la temporada.

En realitat, l'única cosa que ha canviat des del burofax és el president, però la complexitat per assumir la renovació de Messi és tal que no puc evitar imaginar Laporta fent giravoltar els plats xinesos suant mentre resa perquè no n'hi caigui cap. Com a pla, té els seus riscos.

stats