Barça
Esports 01/10/2022

Laporta reforça els despatxos amb un altre mosso i un financer del sector de les pintures

Xavier Porcuna omple el buit de Ferran López en un Barça que troba substitut a Pancho Schröder

3 min
Joan Laporta, president del Barça

BarcelonaMés de 18 mesos després de les eleccions que van retornar-lo a la presidència del Barça, Joan Laporta continua ordenant canvis importants al seu cos executiu. Un d'ells torna a estar relacionat amb el departament de seguretat del club, que tornarà a estar comandat per un professional que fins ara ocupava una posició rellevant als Mossos d'Esquadra. Segons va avançar La Vanguardia i ha confirmat l'ARA, el comissari Xavier Porcuna ocuparà la vacant que fa uns mesos va deixar Ferran López per profundes diferències amb la manera de governar de l'actual junta. El moviment farà que Lluís Miquel Venteo, un altre exmosso que ha entrat a treballar recentment a l'entitat, tingui una funció més operativa. Amb aquest canvi, el Barça completa el relleu de les dues peces clau del departament de seguretat que hi havia a la junta de Josep Maria Bartomeu. Porcuna ocuparà el càrrec de Xavi de las Moras (i que breument havia sigut per a López), mentre que Venteo es quedarà amb les tasques de Jordi Sin.

Xavier Porcuna.

L'àrea de seguretat del Barça reporta directament a Laporta. Durant el seu primer mandat (2003-2010), l'advocat la va professionalitzar amb Elías Frade (2003-2008), un antic mosso que va blindar-lo dels atacs de Boixos Nois. En el segon mandat ha replicat aquest model fins al punt que en un any i mig ha convençut tres policies perquè demanessin una excedència del cos i entressin a treballar al club. Tant ara com fa gairebé 20 anys, Laporta confia en el criteri del seu excunyat i exdirectiu, Alejandro Echevarría, per decidir sobre temes com aquest. De fet, l'exdirigent i Frade, ara responsable de seguretat del Grup Peralada, van tenir un paper fonamental per blindar fa uns mesos el vestidor del primer equip amb Óscar Ferreras, que feia de cap de seguretat al Casino de Barcelona. La víctima d'aquest canvi va ser Rafa Soldado, que va ser remogut de la plaça i reubicat en una altra posició, si bé Xavi i algun dels capitans van intentar salvar-lo.

La sortida de Porcuna dels Mossos obligarà el comissari en cap, Josep Maria Estela, a renovar l'estructura del cos. El nou cap de seguretat del Barça comandava les comissaries d'Informació i de Policia Judicial i la comissaria de Recursos Operatius, que coordina la Brigada Mòbil. Ara va a l'empresa privada en un moment de convulsió a la policia catalana.

Royal Talens, La Seda de Barcelona i Purina

D'altra banda, l'ARA ha pogut confirmar l'arribada al Barça d'un altre perfil executiu, en aquest cas per a l'àrea econòmica. Es tracta de Manel del Río, que ocuparà el càrrec de director financer de l'entitat, una posició que estava lliure des de l'acomiadament de Pancho Schröder, una de les figures més representatives del comitè de direcció de Bartomeu. Del Río procedeix del sector de les pintures, concretament de Royal Talens, una empresa mitjana amb seu a l'Hospitalet del Llobregat que dona feina a 54 persones i factura 11 milions d'euros segons l'últim balanç publicat. El que serà el nou director financer culer també va treballar a La Seda de Barcelona, una empresa de plàstics, i Purina, la divisió de Nestlé que fabrica pinso animal. La seva arribada al Camp Nou podria elevar la posició de Maribel Meléndez, que va entrar a la institució del bracet de Ferran Reverter i hi ha sobreviscut amb atribucions a l'àrea econòmica i a l'Espai Barça. En l'actual organigrama figura com a responsable de l'àrea corporativa, per sota del president executiu (Laporta) i del tresorer (Ferran Olivé).

En els números que la junta blaugrana presentarà i buscarà aprovar en l'assemblea del pròxim 9 d'octubre, es veurà un augment important de la massa salarial del comitè de direcció, dels 3,7 milions anuals als 6, cosa en bona part causada per l'increment dels seus membres –d'11 a 22–. Així mateix, en el tancament econòmic 21/22, es reflecteixen 3,3 quilos de despesa dedicada a la indemnització d'executius que ja no treballen al club, començant per l'ex CEO, Ferran Reverter.

stats