Barça
Esports 04/10/2018

La jutge arxiva la investigació pel trasplantament d’Abidal

La magistrada considera que no hi ha proves per reobrir el cas

Ara
3 min
Éric Abidal, actual secretari tècnic del Barça.

BarcelonaLa titular del jutjat d’instrucció número 28 de Barcelona ha descartat reobrir la investigació que va arxivar en el seu dia sobre presumptes irregularitats en el trasplantament de fetge de l’exfutbolista francès Éric Abidal, tal com li sol·licitava la fiscalia. Després de demanar l’opinió a les parts, la jutge ha decidit donar per tancada la causa oberta pel trasplantament, sense acordar la nova diligència que la fiscalia li proposava perquè se sotmetés a un examen mèdic el cosí de l’exfutbolista per comprovar si va ser el donant viu del fetge trasplantat.

A l’escrit, la magistrada considera que no hi ha noves proves que justifiquin reobrir la investigació, que ella mateixa va arxivar el mes d’abril passat i que derivava d’unes converses intervingudes a l’expresident del Barça, Sandro Rosell, en la causa per blanqueig de capitals que instrueix contra ell l’Audiència Nacional, i que apuntaven a una suposada compra il·legal del fetge.

A l’agost, la fiscalia va presentar un recurs a la jutge perquè reobrís el cas sobre el trasplantament a Abidal i dictés una ordre europea per sotmetre a un examen mèdic el cosí del futbolista internacional, per comprovar si va ser el donant del fetge que se li va trasplantar l’any 2012. Tot i això, la magistrada raona que aquesta diligència no tindria èxit perquè a França la venda d’òrgans no constitueix delicte i això impediria la imputació del cosí d’Abidal, cosa indispensable per obligar-lo a sotmetre’s a un examen mèdic.

Documentació defectuosa

A la interlocutòria, la jutge desestima el recurs presentat per la fiscalia per reobrir la causa “davant la falta d’indicis suficients” de delicte, perquè “es tracta en tot cas de simples conjectures i sospites”. La magistrada adverteix també la fiscalia de la “impossibilitat” de portar a terme la diligència que proposa per examinar el cosí d’Abidal, atès que al seu dia França ja va rebutjar la comissió rogatòria que el jutjat li va enviar perquè se li practiqués un reconeixement mèdic.

A més, la magistrada recalca que tota la documentació mèdica que al seu dia va facilitar l’Hospital Clínic, i que la fiscalia qüestionava perquè hi faltava la còpia del passaport del donant, està en regla, segons les mateixes fonts. Segons l’escrit, la mateixa magistrada del Registre Civil que va autoritzar el trasplantament d’Abidal va comparèixer al jutjat i va comprovar que les suposades “contradiccions” en la documentació de què sospitava la fiscalia no eren originals, sinó que obeïen a una fotocòpia “realitzada de manera defectuosa”.

El ministeri públic va demanar l’examen mèdic del cosí d’Abidal perquè considerava que aquesta prova seria determinant per a la investigació, en la qual aprecia indicis dels delictes de tràfic d’òrgans i falsificació de documents. Al juliol, l’Organització Nacional de Trasplantaments va concloure que el trasplantament hepàtic de donant viu a Abidal “es va realitzar d’acord amb la llei” i a la bona pràctica clínica, després de revisar “tots els passos del procés”. Amb tot, va anunciar que si es reobria la causa s’hi personaria com a acusació particular. L’Hospital Clínic de Barcelona, on es va dur a terme el trasplantament, també ha defensat que el procés es va practicar amb totes les garanties.

En les escoltes policials a què va ser sotmès Rosell en el marc de la investigació sobre blanqueig de capitals, per la qual està en presó preventiva per ordre de l’Audiència Nacional, l’expresident blaugrana parlava amb un interlocutor anomenat Juanjo, que comentava que “van comprar un fetge il·legal” a Éric Abidal quan aquest va recaure del càncer.

Sense indicis de delicte

Després de rebre l’atestat amb les intervencions telefòniques, la jutge va obrir una investigació i, d’ofici, va requerir a l’Hospital Clínic de Barcelona documentació relacionada amb el trasplantament i una comissió rogatòria a França per aclarir les circumstàncies de la donació del fetge per part d’un cosí del futbolista, que resideix en aquell país. Un cop rebuda la informació, la jutge va arxivar la investigació sobre el trasplantament perquè no hi veia indicis de delicte, una decisió a la qual el ministeri públic no es va oposar en aquell moment.

stats