França afluixa amb Djokovic, que podrà disputar el Roland Garros

El govern de Macron deixarà de demanar el certificat covid per entrar al país a partir del 14 de març

Jordi Cardero
2 min
Novak Djokovic no ha pogut jugar l’Open d’Austràlia.

BarcelonaNovak Djokovic, que va preferir no vacunar-se abans que competir, podrà disputar el Roland Garros després que França hagi anunciat que rebaixa les restriccions covid. Així doncs, no es repetirà l'escenari que va viure a Austràlia –se li va cancel·lar el visat i va ser deportat–. A més, la mesura s'anuncia la mateixa setmana que el serbi ha perdut la primera posició del rànquing de l'ATP.

França deixarà d'exigir el certificat de vacunació a partir del 14 de març. "Suspendrem l'aplicació del passaport covid. La següent mesura serà acabar amb l'ús obligatori de la mascareta, excepte en el transport públic", ha anunciat Jean Castex, primer ministre francès. Així doncs, Djokovic intentarà revalidar el Roland Garros aconseguit l'any passat.

La notícia arriba després de mesos de polèmica en què el serbi va preferir sacrificar la seva carrera que vacunar-se. "Els principis de la presa de decisions sobre el meu organisme són més importants que qualsevol títol o qualsevol altra cosa. Estic intentant estar en sintonia amb el meu cos tant com pugui", va dir Djokovic en una entrevista a la BBC. Al desembre, Olivier Véran, ministre de Sanitat del govern d'Emmanuel Macron, va anunciar que el 75% dels francesos ja estaven vacunats. Actualment, gairebé el 80% ja té la pauta completa. D'aquesta manera, Djokovic s'aprofitarà de la implicació de gran part de la població gal·la per participar en el seu gran torneig.

Djokovic ha vist com l'última setmana el rus Daniïl Medvédev li ha pispat la primera posició del rànquing de l'ATP. D'altra banda, en les últimes hores el serbi ha anunciat que ha decidit separar el seu camí del del seu entrenador, Marian Vajda, amb qui portava treballant des del 2006. Vajda no va ser a Melbourne en cap moment, ni en l'arribada de Djokovic ni en el moment en què el tenista va ser deportat.

Defensa del títol a París

L'expulsió de Djokovic es va convertir en una qüestió d'estat per a Sèrbia. El president populista Aleksandar Vucic va acusar Austràlia de convertir el jugador en un “boc expiatori per allunyar l’atenció de la mala gestió” que han fet de la pandèmia, malgrat tenir les fronteres tancades durant gairebé 600 dies. Tot demanant la llibertat del jugador, Vucic va dir que el govern australià actuava de cara a la galeria, "per guanyar punts entre els votants".

El serbi competirà en la temporada de terra batuda. A més de defensar el Grand Slam francès, que va guanyar el 2021 davant Stefanos Tsisipas, podrà disputar els tornejos de Montecarlo, Belgrad, Madrid i Roma. A París, intentarà alçar el seu tercer Roland Garros.

stats