Publicitat
Publicitat

Messi i 10 més: esportistes que han tingut problemes amb agències tributàries del món

El crac argentí del Barça s'uneix a una llista que ja era llarga de professionals de l'esport d'elit que han estat investigats per evasió d'impostos

Aquest dimecres la Fiscalia s'ha querellat contra Leo Messi i el seu pare per frau fiscal. Amb el seu nom, s'allarga encara més la llista d'esportistes d'elit que han tingut problemes fiscals.

1. Maradona. L'any 2005 la justícia italiana va condemnar Diego Armando Maradona a pagar 37,2 milions d'euros, dels quals 23,5 corresponen a interessos de retard, per no haver pagat impostos sobre els seus ingressos publicitaris durant l'època en què militava a les files del Nàpols. No obstant, el 3 de novembre de l'any 2012, la justícia italiana va reobrir la investigació i actualment Maradona deu uns 40 milions d'euros a la hisenda pública del país: 13 milions per impostos no pagats durant l'època en què jugava al club napolità i la resta, per interessos acumulats durant les dues dècades posteriors.

Des d'aleshores, Maradona pot entrar a Itàlia, però la guàrdia de Finances té la potestat de confiscar-li les seves pertinences de valor per tal de rebaixar el seu deute. Davant d'aquest procés que encara continua obert, l'argentí ha assegurat en repetides ocasions que és innocent.

2. Xabi Alonso. Dins del món del futbol també trobem altres casos de jugadors han tingut problemes fiscals. El novembre de l'any 2012, el programa 'Sexta às 9' de la televisió portuguesa (RTP) va acusar Xabi Alonso d'evasió d'impostos. Hauria participat en una evasió de 9 milions d'euros a la zona franca portuguesa de Madeira. Segons aquesta televisió, Xabi Alonso es va convertir en l'únic accionista de l'empresa Kardzali, quatre mesos després de fitxar pel Madrid. El jugador s'hauria beneficiat dels descomptes concedits per haver contractat, almenys, un treballador.

3. Mascherano. El jugadors del Barça va ser vinculat en un afer idèntic al de Xabi Alonso en el mateix programa de televisió. En aquest cas, l'empresa de Mascherano es deia Anadyr Overseas. També s'hauria beneficiat dels avantatges fiscals per contractació de treballadors... que s'aconseguien contractant-ne almenys un.

4. Beckham. L'anglès també ha tingut problemes fiscals. Aquest any la premsa francesa no s'ha cregut la intenció del futbolista de donar el seu salari amb el París Saint-Germain per a obres benèfiques i l'han acusat d'evasió d'impostos.

5. Eto'o. L'exjugador del Barça Samuel Eto'o va ser acusat de defraudar a Hisenda 3,46 milions d'euros amb els seus drets d'imatge. Segons deia la querella de la secció de delictes econòmics de la Fiscalia de Barcelona, Eto'o va obtenir entre el 2006 i el 2009 "importants ingressos derivats de la cessió dels seus drets d'imatge a la marca esportiva Puma i el Barcelona, que haurien d'haver tributat com a rendiments de capital mobiliari en les declaracions de la renda". El camerunès va ser acusat de simular que aquests drets havien estat cedits a dues societats d'Espanya i Hongria amb la finalitat de reduir-ne fraudulentament la tributació .

6. Boris Becker. En el tenis destaquen casos importants com el de Boris Becker. L'any 2008 el tenista alemany va ser investigat per falsejar dades i oferir arguments enganyosos davant la justícia per evitar el pagament d'1,5 milions d'euros al portal d'internet Sportage.

7. Arantxa.
L 'ex tenista Arantxa Sánchez Vicario va ser condemnada pel Tribunal Suprem a pagar 3,5 milions d'euros per evasió d' impostos entre els anys 1989 i 1993 . En la tercera i última instància , el tribunal va rebutjar l'apel·lació de l'exjugadora . Arantxa es va excusar dient que durant aquest període havia viscut  fora de l'estat espanyol,  a Andorra .

8. Nadal. L'últim a tenir problemes fiscals en el tenis ha estat Rafa Nadal:
Hisenda el va investigar i el va obligar a canviar de domicili fiscal, ja que les societats del tenista tributaven al País Basc sense que tinguessin cap activitat allà.

9. Toom Boonen. El ciclista belga Tom Boonen ha estat investigat aquest any per les autoritats fiscals del seu país per determinar si va cometre  frau fiscal . La fiscalia de Kortrijk (població flamenca a l'oest de Bèlgica ) ha obert un expedient per determinar si Boonen va evadir impostos . Segons la premsa belga, la justícia va rebre un avís segons el qual Boonen hauria anat massa lluny en l' " optimització fiscal " dels seus ingressos  com a corredor professional . Sembla que els fets podrien tenir relació amb els anys que el ciclista va passar a Mònaco , on els estrangers no tenen obligació de declarar els seus ingressos.

10. Abdris Biedrins. El pivot dels Golden State Warriors Andris Biedrins es va enfrontar a càrrecs per evasió d'impostos al seu país natal, Letònia. Aiga Senberga , portaveu de l'oficina del fiscal de l'estat letó , va confirmar que es va obrir una investigació contra el jugador de la NBA com a conseqüència d'una sol·licitud rebuda de les autoritats fiscals del país per haver evadit 16.000 euros en impostos.

Històries de superació esportiva