Barça

Els entrenadors que més agraden a Joan Laporta

L'escola alemanya i opcions menys mediàtiques figuren entre les preferències del president del Barça

4 min
Hansi Flick.

BarcelonaEncara que guanyi la Lliga i la Champions, que són els dos títols als quals encara aspira el Barça aquesta temporada, Xavi Hernández posarà punt final a la seva etapa com a entrenador del Barça el pròxim 30 de juny. La decisió de l'egarenc és ferma i situa el club en la tessitura de trobar un relleu adient en els mesos que venen. En declaracions a RAC1, el president blaugrana, Joan Laporta, va deixar clar que serà Deco, el director esportiu, qui tindrà l'última paraula. Tanmateix, per la importància del primer equip masculí en la salut del club, el dirigent, que complirà tres anys de mandat, és plenament conscient que se la juga amb aquesta decisió. Per això el seu criteri tindrà pes en el rumb que es prengui de cara a la temporada que ve. Tot seguit repassem la situació dels entrenadors que agraden a Laporta.

Hansi Flick, sense feina després de fracassar amb Alemanya

L'entrenador alemany (que farà 59 anys el 24 de febrer) és una de les opcions que hi haurà sobre la taula. Botxí del Barça en el traumàtic 2-8 del 2020 a Lisboa (preludi del burofax de Leo Messi), ara mateix es troba sense feina després d'una mala experiència al capdavant de la selecció absoluta del seu país, on va substituir Joachim Löw, amb qui prèviament havia fet d'assistent. El seu principal aval és l'any i mig que va entrenar el Bayern de Múnic, club en què havia jugat cinc anys (1985-1990) i al qual va tornar per fer de primer tècnic en un context d'emergència. El gegant bavarès havia fet fora Niko Kovač i va pensar que Flick podia servir per aixecar el vol. No es va equivocar: aquella temporada (2019-2020) va celebrar el triplet. L'èxit el va dur a renovar fins al 2023, però mesos després va anunciar per sorpresa que renunciava al nou contracte. Les tensions internes i la il·lusió per tornar a la selecció van portar-lo a prendre aquesta decisió. Ara, a l'atur des del passat mes de setembre, espera propostes. Laporta n'és fan des d'abans de tornar a la presidència. I, si fos l'opció guanyadora, es retrobaria amb tres vells coneguts: Lewandowski, Gündogan i Ter Stegen.

Thomas Tuchel vol entrenar a Espanya

Abans de decidir-se per Xavi com a relleu de Koeman, Laporta parlava meravelles de l'escola alemanya. D'aquí que s'entrevistés amb Flick i que també considerés Thomas Tuchel (50 anys) com un futurible per a la banqueta del Barça. La gran diferència entre el segon i el primer és que aquest té contracte en vigor. Va agafar la banqueta del Bayern després de la fulminant destitució de Julian Nagelsmann, que avui és el seleccionador alemany, a mitjans del curs passat. Va firmar fins al 2025 i està viu a la Bundesliga i a la Champions, però recentment va mostrar-se obert a entrenar a la lliga espanyola. A més, vistos els precedents del club on treballa, no es pot tancar la porta a un canvi d'aires aquest estiu. Tuchel és un dels millors entrenadors del món. Va fer campió d'Europa el Chelsea i va complir l'expedient al PSG després de fer-se un nom al Mainz 05 i al Borussia Dortmund.

Marcelo Gallardo: de River a l'Aràbia Saudita

El Muñeco, tal com el coneixen a l'Argentina, és un altre dels entrenadors que feien el pes a Laporta quan Koeman trontollava en el càrrec a principis del curs 2021-2022. En aquell moment no passava gens desapercebuda per al president barcelonista l'enorme tasca que estava fent al club dels seus amors, el River Plate. Gallardo (48 anys) va agafar les regnes de l'equip millonario el 2014 i l'any següent el va dur a aixecar la Copa Libertadores contra el Tigres mexicà, un èxit que el 2018 va repetir en una històrica final al Bernabéu davant del Boca Juniors, el seu etern rival a Buenos Aires. L'entrenador argentí és molt amant del futbol combinatiu, d'apadrinar els joves talents i d'atendre l'aspecte psicològic en l'alta competició. Fa uns mesos va tancar etapa al River i va decidir iniciar una aventura a l'emergent lliga saudita. Treballa a l'Al-Ittihad, on coincideix amb l'exblaugrana Ramon Planes, i té contracte fins al 2025. Tanmateix, es va guardar una opció per trencar-lo si rebia una proposta d'un club europeu, segons la SER.

Joan Laporta i Rafa Márquez al vestidor del camp del Palamós.

La "fórmula imaginativa"

Aquesta és l'expressió que Laporta fa servir per no tancar la porta a opcions menys mediàtiques. Fa dos anys i mig Andrea Pirlo encarnava aquesta via més d'autor, una espècie d'homenatge al que va ser l'aposta per Frank Rijkaard el 2003, però ara mateix sembla difícil que l'entrenador italià encaixi amb les necessitats del Barça, entre altres coses perquè entrena el Sampdoria a la Serie B i no està obtenint uns resultats gaire òptims. Un altre candidat de perfil baix i sense una carrera destacada a les banquetes és Rafa Márquez, actual preparador del filial blaugrana. L'exjugador mexicà s'ha proposat a si mateix en diverses ocasions per dirigir el primer equip i Laporta el té present públicament: "Està fent una bona trajectòria, està preparat i coneix la casa". També és important destacar que va donar-li suport explícit en campanya electoral, cosa que Xavi no va fer, i que manté una excel·lent relació amb Deco.

La via portuguesa

Si el director esportiu blaugrana té pes específic en l'aposta final, serà impossible que no tingui en compte l'agenda del representant que va tutelar la seva carrera i que ara gestiona els assumptes de molts dels jugadors que omplen el vestidor del primer equip del Barça. Jorge Mendes és l'amo d'un imperi i, ara mateix, l'entrenador de moda en el seu roster és Sergio Conceição (49 anys), que avui dirigeix el Porto. El tècnic portuguès és tota una institució a Do Dragão i tant l'actual president del club, l'històric Jorge Pinto da Costa, com els que aspiren a destronar-lo volen que continuï al capdavant de la plantilla. Acaba contracte el pròxim 30 de juny i és una possibilitat molt real que decideixi no renovar-lo després de set anys al càrrec.

stats