BARÇA
Esports 02/04/2016

Cruyff uneix tots els 'ismes' en un clàssic marcat pel seu record

Un vídeo amb els jugadors del 'dream team' ha fet plorar molts aficionats

Toni Padilla
3 min

BarcelonaSet presidents del Barça reunits per Cruyff. L'holandès, que no sempre va generar unanimitat, ha aconseguit unir dirigents que durant anys s'han estimat més canviar de vorera que aturar-se a saludar l'altre. Tots els ismes plegats, tant el nuñisme com el laportisme o el rosellisme, per acomiadar el pare del cruyffisme. Parir 'ismes' sempre ha estat una especialitat del barcelonisme. I per si de cas, no s'han situat a la llotja per ordre cronològic. Amb Laporta i Rosell separats, per tenir la festa en pau.

Tots els presidents, tant els que han plorat per un amic com els que van discutir-se en vida amb Cruyff, han estat a l'altura, acceptant la proposta d'un Bartomeu que ja va proposar signar una carta de comiat al tècnic. A la llotja, tots han signat un llibre memorial en una jornada en què l'homenatge a Cruyff s'ha fet un espai, malgrat que ha costat.

Els vuit presidents

A l'accés 14, una imatge de l'holandès, dels anys 70, rebia aficionats de tots els racons del planeta. Els aficionats catalans han arribat pensant en Cruyff molt més que no pas els estrangers, emocionats per poder veure el primer i, potser, darrer clàssic de la seva vida. Cruyff en va viure molts, i sempre va deixar un record impossible d'oblidar. "Quan el vaig veure per primer cop com a jugador, era com veure la tele en directe. Ens va canviar la vida", treu pit el Joan, veterà soci de la Penya de la Plana de Vic. "Si, tinc present que avui s'acomiada Cruyff, és especial ser-hi", diu més fredament el Rachid, amb una bandera algeriana al coll. És el seu primer cop a Barcelona.

El mosaic dedicat a Johan Cruyff al Camp Nou

Als ulls dels aficionats, il·lusió. Sense imaginar que els esperava un moment màgic abans de veure futbolistes perseguint una pilota. L'estadi s'ha acomiadat de Cruyff en un homenatge popular a la graderia i institucional a la llotja. Un comiat en què el present i el passat han caminat de bracet.

Un vídeo preciós

La figura de Cruyff ha estat ovacionada quan s'han projectat imatges seves pels videomarcadors. Un vídeo preciós amb exjugadors del Barça, com Guardiola o Zubizarreta, dient frases conegudes de l'holandès. Nadal, Serna, Busquets, Julio Salinas, Stòitxkov, Alexanko han fet plorar més d'un aficionat. "'En un momento dado'", "Sortiu i disfruteu". Frases històriques per posar on cal, al cel, una figura impossible d'igualar. Stòitxkov, sempre caòtic, s'ha endut una ovació per les seves paraules, viscerals. Uns minuts màgics amb tots els jugadors i aficionats units en l'agraïment. I tot, amb Jordi Cruyff a la llotja. A la gespa, al costat dels equips, una samarreta de l'Ajax amb el 14 i una del Barça amb el 9. El Barça ha acomiadat com cal un dels seus grans herois. Un acte de justícia històrica, amb els presidents, a la llotja, drets per ovacionar Cruyff al minut 14, quan tot l'estadi ha recordat aquell dorsal que estimava l'holandès.

A l'inici del partit, tots els aficionats ja s'havien unit per fer un mosaic amb la lletra de l'himne escrita darrere, per ajudar els turistes a no desentonar. Un mosaic per recordar l'home que ha arrencat llàgrimes d'aquells barcelonistes que van travessar un desert fins al 1993. Només una taca: aquells que han aprofitat el minut de silenci per cridar contra el Madrid. Cruyff tenia clar que sempre hi havia algú que no sabia estar a l'altura. Però, per sort, han estat una minoria. Mai el barcelonisme havia estat tan unit com durant aquest vídeo amb els homes que van canviar la història del club, acomiadant el seu mestre.

stats