COPA AMÈRICA
Esports 07/06/2016

Com Beyoncé amb faringitis

A falta de bon futbol, els himnes i l’absència de Messi marquen l’inici de la Copa Amèrica

Rut Vilar
2 min
Els jugadors de la selecció uruguaiana han escoltat un himne que no era el seu

Nova YorkExtremadament curosos amb els símbols propis, el nord-americans han vist com els himnes i banderes han estat fins ara el principal maldecap de l’organització de la Copa Amèrica Centenari.

“No ha estat un gran començament. I ni tan sols parlo de l'escassa assistència de públic, dels preus de les entrades o de la baixa qualitat del joc. El torneig ha tingut problemes amb els himnes nacionals”, apuntava avui el periodista Andrew Joseph al USA Today. Després de sentir l’himne de Xile enlloc del d’Uruguai en el duel entre els charrua i Mèxic –l’organització va disculpar-se i va atribuir la pífia a una “errada humana”–, aquesta matinada a Orlando, als marcadors de l’estadi han confós la bandera de Bolívia amb la d’Etiòpia, amb la que comparteix colors, però no l’ordre de les seves franges horitzontals: vermella, groga i verda.

A més a més, la resolució de la FIFA de no reproduir els himnes sencers abans dels partits i establir un temps màxim de reproducció, estàndard per a tots, ha fet que mentre els aficionats i jugadors xilens entonaven les dues últimes estrofes del seu himne sense megafonia, a capella, en la prèvia del Xile-Argentina al Levi’s Stadium de Califòrnia, pels altaveus sonés durant uns segons una cançó de Pitbull, pautada en aquell moment per guió, sense atendre a què passava realment a l’estadi.

“La Federació Xilena havia aprovat la versió reduïda de l’himne que vam posar abans del partit”, ha justificat Neil Buethe, portaveu de la federació dels EUA, organitzadora del torneig.

Messi, a punt pel debut

Pel que fa a l’actualitat esportiva, després de veure la victòria d’Argentina contra Xile (2-1) des de la banqueta, Leo Messi prepara ja el seu debut en aquesta Copa Amèrica pel pròxim 10 de juny, davant Panamà, a Chicago. "Tenim l'expectativa que en quatre dies estarà en condicions de poder jugar. Messi ens fa molt millors. Amb ell, les nostres probabilitats de guanyar la Copa són més gran", va assegurar Tata Martino, tècnic de l’albiceleste, molt satisfet per la victòria del seu equip.

Argentina va aprofitar dues errades de Xile, dues pèrdues de pilota al mig camp de Charles Aránguiz, per imposar-se a l’equip de Juan Antonio Pizzi. Primer Banega va robar-li la cartera al jugador del Bayer Leverkusen i va habilitar a Di María en el primer gol argentí. Minuts més tard, es van canviar els rols i Di Maria li va prendre la pilota al migcampista xilè i va facilitar el gol a Banega. Per Xile, va marcar Fuenzalida en el temps afegit.

L’absència de Messi en aquest primer partit d’Argentina també ha suscitat certa polèmica als EUA. Acostumats a destacar les individualitats, fins i tot en els esports d’equips, els nord-americans s’han queixat de la baixa de l’estrella blaugrana. “Imagina que compres entrades per veure un concert de Beyoncé i resulta que pateix faringitis”, comença avui la crònica de l’Argentina-Xile del New York Times.

Per cert, que la selecció local juga aquesta matinada el seu segon partit del torneig contra Costa Rica. En l’altre partit del grup A, Colòmbia s’enfronta a Paraguai.

stats