Fita a fita
Esports 17/09/2021

El barranc d’Algendar pel pas d’en Revull, un canaló estret i obscur al passat

Itinerari per un tram del camí Reial, ruta que fins al segle XVIII va ser la principal via de comunicació entre el llevant i el ponent de Menorca

Joan Carles Palos
5 min
La ruta de la setmana.

PalmaMés enllà del Camí de Cavalls, Menorca ofereix altres opcions per a la pràctica del senderisme i la lectura del seu paisatge cultural. El barranc d’Algendar n’és una; a més d’una bella i tranquil·la caminada, l’itinerari ens acosta a un espai farcit d’històries i llegendes –El pas d’en Revull i la Núvia d’Algendar– congriades en obscures fondalades i espessos alzinars, com els que solquen i vesteixen el vessant sud de l’illa. Però, sobretot, ens situa sobre l’empremta encara visible del camí Reial, un antic traçat d’origen medieval –no es descarta que ja existís en època romana– que travessava l’illa de Maó fins a Ciutadella. El tram de Ferreries fins al barranc d’Algendar és el més bell i ben conservat gràcies a l’esforç de voluntaris i institucions públiques menorquines.

Sa nuvia d’Algendar 

avui és en terra, -demà serà en mar: 

avui menja capons i gallines, 

demà menjarà sardines 

a la vora de la mar.

“El barranc d’Algendar és el barranc més important de l’illa. Comença prop de Ferreries, al costat de la carretera general que uneix Maó amb Ciutadella, a l’anomenada muntanya de Santa Magdalena o d’Urgell, i desemboca a la platja de Cala Galdana. La seva longitud és de 7 km, valor que equival al de la meitat de l’amplària mitjana de l’illa, que és de 13,5 km. Les seves parets més verticals poden arribar en alguns punts als 80 m d’alçada, encara que el valor més freqüent és de 50 m”. (menorca.es)

La ruta

[00 min] Iniciam la caminada des del cementeri municipal de Ferreries, on podem aparcar el vehicle si no hem vingut amb transport públic. Des d’aquí retrocedim uns metres en direcció al poble per l’antiga carretera general (Me-1 km 29) i giram tot d’una a la dreta pel carrer del Camp i el Coll Llis. Aquí trobam els indicadors i plafons informatius del camí Reial, amb l’itinerari i punts d’interès de la ruta fins a Sant Antoni de s’Aranjassa, dins el barranc d’Algendar. El primer de tots, els Pouets [05 min], a només cinc minuts del principi de la caminada. Es tracta d’una antiga construcció, sembla que del segle XVII, dedicada al subministrament d’aigua potable per als habitants de Ferreries. Inicialment eren quatre els pous que permetien, de manera eficaç, treure prou aigua per a la majoria del poble.

El camí descriu una suau baixada fins a la carretera nova de Cala Galdana, que travessam per allà on antigament es trobava el pont de na Cigonya. Començam una remuntada breu en direcció oest, per un camí de terra entre paret seca que ens situa dalt d’uns turons, dins terres de Biniatrum. A l’altura de les barreres del lloc de Son Guarnesset [25 min], els indicadors ens desvien cap a la dreta. Abandonam el camí principal i enganxam el camí Vell o camí Reial, que ara travessa un espès alzinar. Arribam així a la creu de Son Gornès [35 min], que recorda un tràgic fet succeït en aquest mateix indret el setembre de 1865, quan un llamp provocà la mort d’un missatge, mentre arreplegava el bestiar de la zona amb uns altres companys. El plafó informatiu també ens conta “la por del caçador” i com en Pons de ses Ferreries, gran caçador, no tingué el seu millor dia el dissabte de la Mare de Déu de Gràcia.

La Cova Reial, des d'habitatge prehistòric fins a refugi de pastors, caçadors i traginers.

Continuam la nostra caminada per aquest bell i ancestral camí de ferradura, que ens duu ara a travessar les discretes fondalades del barranc d’Algendaret. Deixam a l’esquerra la font de sa Perdiu Blanca, interessant conjunt etnogràfic per a l’aprofitament dels recursos hídrics i espai que alberga una de les nombroses llegendes d’aquesta contrada, i assolim un nou punt d’interès, la Cova Reial [1 h 00 min], a la dreta del camí. Al marge dels seus usos en la prehistòria, sembla que aquest petit coval ha servit durant segles de refugi per a traginers, pastors, caçadors i pagesos. Tot seguit ens ve la costa de na Salema, topònim d’origen musulmà i que significa pau i serenitat.

[1h 10 min] El camí Vell s’acaba i desemboca sobre el camí asfaltat que des de Ferreries permet un accés ràpid amb vehicles fins ben a prop del barranc d’Algendar. Continuam tot dret cap al Canaló i el pas d’en Revull, l’entrada del qual es troba a tot just cinc minuts de la nostra posició. [1 h 05 min] Un indicador a l’esquerra del camí marca amb precisió l’accés a aquest tram del camí Reial, un dels passatges més bells i encisadors de Menorca. 

Llegenda menorquina

En Revull era un “moro bandejat” de cabells raülls (d’aquí el seu nom) que havia campat per aquell redol tan esquerp, on s’amagava després de robar el que podia pels llocs dels voltants. No obstant això, un bon dia li donaren escampavia i l’aglapiren sota la Penya Fosca, balmes que trobam a l’esquerra del camí. Aquesta vella llegenda menorquina ens acompanyarà durant els quatre-cents metres de recorregut pel conegut com a pas d’en Revull, un refugi de biodiversitat que sorprèn tant per la frondositat i espessor del bosc com per la diversitat d’espècies vegetals.

Després de vint minuts de travessa per aquest estret i frondós canaló, sortim al camí de terra que hem deixat abans [1 h 25 min]. A la sortida del pas, sobre unes penyes que tenim a la dreta, podem veure una altra creu. Segons Francesc d’Albranca, la col·locaren en record d’un ferrerienc que es proposà treure un niu de miloques o de falcons reials que hi havia a la Penya Fosca. Altres fonts conten que anava a recollir herba de judiu i que de llinatge era Capó. 

En aquest punt, podem continuar caminant cinc minuts més i arribar fins al lloc de Sant Antoni de s’Aranjassa [1 h 30 min], al bell mig del barranc d’Algendar. Aquest indret és ideal per recordar la tràgica història d’aquella núvia, maleïda per una bruixa i segrestada pels pirates, que embogí en saber que, després d’una llarga escapada, havia romàs presonera a la seva pròpia terra.

Per a la tornada, en comptes de repetir el pas d’en Revull, podem seguir la pista que passa per devora l’alberg del Canaló i enganxar el camí Vell més amunt, a l’altura de les barreres del lloc d’Algendar, vell i nou. A partir d’aquí, desfeim passes pel camí Reial alhora que repassam els punts d’interès de la ruta fins a arribar a Ferreries [3 h 00 min].

@Fita_a_Fita

stats