BARÇA
Esports 21/04/2016

El nou Camp Nou: un estadi mediterrani rodejat per tres diamants

La firma japonesa Nikken Sekkei i els catalans Joan Pascual i Ramon Ausió tiraran endavant el projecte

Albert Llimós
5 min
Imatge aèria del nou Camp Nou

BarcelonaEn un acte amb més de 300 invitats, inclòs tot el cos tècnic i la primera plantilla de futbol, el Barça ha presentat aquest migdia la seva futura casa. Serà un espai obert, amb un aire mediterrani que li atorguen les terrasses exteriors, sense façana, que tindrà el nou Camp Nou, un projecte integrat al barri de les Corts, sense tanques ni impediments per als vianants, que podran entrar i sortir a les instal·lacions sense problemes. El nou estadi blaugrana, previst per al 2021, pretén ser una nova "icona" per a Barcelona, i tindrà un gran mirador de 950 metres de perímetre, rodejant tot el camp, que permetrà gaudir de tota la ciutat des d'una altura de 50 metres.

Després de tres anys treballant en el projecte, aquest dijous, a la tribuna del Camp Nou, s'ha descobert una gran maqueta que ha mostrat el projecte guanyador que construirà la firma japonesa Nikken Sekkei i els arquitectes catalans Joan Pascual i Ramon Ausió.

El nou estadi ocuparà més superfície que l'actual, ja que es crea una "segona pell" –els tres nivells de terrasses exteriors– que fa créixer l'edifici. Tot i això, fonts del club asseguren que no hi ha haurà conflicte amb els veïns que viuen més a prop, en els carrers de Joan XXIII i Travessera de les Corts. De fet, els impulsors del projecte remarquen que el barri guanyarà amb la nova infraestructura, ja que no hi haurà un perímetre de control a les instal·lacions, sinó que serà una gran àrea oberta, amb tres "diamants" a l'esplanada. Aquesta és l'expressió que utilitza Bill Mannarelli, responsable de l'Espai Barça, per definir els tres edificis que acolliran el Museu, la seu de la Fundació i la Botiga. Seran tres construccions que emergiran del terra, d'una manera similar al Museu del Louvre, i que s'integraran en el paisatge. Totes tres, a més, estaran connectades amb l'estadi a través de passadissos soterrats.

L'estiu del 2018 arrencaran les obres a l'interior del recinte, amb l'enderroc de la primera graderia del gol sud. Precisament, aquest primer nivell perdrà localitats i això suposarà el canvi d'ubicació per a alguns socis. Tot i això, el nou Camp Nou guanyarà capacitat i arribarà als 105.000 espectadors, permetent que una part dels socis sense abonament que estan en llista d'espera tinguin per fi una localitat. Tal com va explicar l'ARA, el club preveu que tots els socis que el 2010 estaven ja en llista d'espera tinguin un seient en el nou camp.

L'any 2021 s'espera que estigui llest l'estadi, amb la coberta inclosa, tot i que la globalitat de l'Espai Barça es culminarà el 2022. Es farà un pàrquing per a 3.500 vehicles, i està prevista la construcció de 85 llotges, 4 superllotges i 2 restaurants, un dels quals anirà a la zona de lateral, tocant a Maternitat.

A més, la voluntat del Barça és captar nous 'partners' que s'instal·lin al Camp Nou de manera permanent, ja que gràcies al mirador i l'oferta d'oci que hi haurà es pretén que l'estadi tingui una mostra de la gran i variada cuina catalana, i que algun dels grans cuiners locals tingui presència al nou Camp Nou.

Seran nous serveis per als socis, a qui no se'ls apujarà la quota més enllà de l'IPC –segons ha garantit el president, Josep Maria Bartomeu–, que permetran aconseguir 50 milions més d'ingressos cada any. "Tant de bo ens quedem curts, hem sigut molt conservadors", ha afegit el president, que ha admès que l'espai tindrà un espai reservat per a Johan Cruyff, encara per decidir.

Presentació de la maqueta del nou Camp Nou

Durant la presentació, Bartomeu ha fet un paral·lelisme entre el que va passar el 1957, quan el Barça es va mudar a les Corts, i el que es preveu aquest proper lustre. "També teníem un equip de somni, el Barça de les Cinc Copes, amb un crac com Kubala. Va fer possible un salt econòmic i patrimonial. Aquest Camp Nou s'ha anat fent vell i el que va ser el millor estadi del món ja no ho és. La nostra joia arquitectònica no ha quedat immune al pas del temps, i hem perdut massa temps", ha argumentat el president per explicar els motius d'aquest gran projecte "obert i atractiu".

"No posarem en risc la viabilitat del projecte esportiu", ha volgut ressaltar Bartomeu en l'obertura de l'acte, sota l'atenta mirada en primera fila de Luis Enrique i els capitans del primer equip. L'Espai Barça on s'ubicarà el nou estadi costarà 600 milions, i gairebé 300 arribaran d'una marca comercial que donarà cognom a l'estadi, en el que es coneix com a 'title rights'. A més, el màxim mandatari blaugrana ha assegurat que no s'iniciaran les obres fins que s'assoleixi una xifra al voltant dels 200 milions de deute, una condició que es va posar des del principi del projecte, i que ara mateix s'està lluny de complir: el Barça té un deute de 328 milions.

"El club farà un pas endavant, cadascú el podrà gaudir a la seva manera", ha dit el capità Andrés Iniesta entre rialles, ja que el 2021 li queda lluny, tot i que ha llançat un missatge a Bartomeu per si el renova, en broma.

El nou Camp Nou suposarà 50 milions anuals per al Barça

Un dels màxims responsables d'aquesta iniciativa és el directiu de l'àrea patrimonial, Jordi Moix, que ha explicat que el "pitjor" de l'actual Camp Nou és que "et perds per dins". El directiu ha explicat l'estructura de terrasses que hi haurà a la part exterior, sense façana, i ha reconegut que van assumir que podia ser un projecte difícil d'explicar als socis. "Serem capaços d'explicar-ho? El soci ho entendrà? Estem generant unes terrasses que no tindríem amb façana. Respon a l'esperit mediterrani i barceloní", ha dit Moix, que ha demanat paciència als seguidors durant els quatre anys que duraran les obres.

Actualment, el Barça està en converses amb l'Ajuntament de Barcelona –que va participar en el jurat per escollir el projecte guanyador– per definir les modificacions del pla general. Un dels punts de discussió és la zona on ara mateix hi ha l'Auditori 1899 i l'OAB. El consistori hi vol edificar una piscina municipal i el Barça voldria mantenir els edificis actuals, que van inaugurar-se el 2013 i van tenir un cost de 2,5 milions. No és un punt de conflicte, sinó una part més de la negociació que s'està duent a terme entre totes les parts afectades.

Més enllà de la presentació de l'acte, també hi ha hagut temps per a l'actualitat. "Volem guanyar el doblet", ha afegit el president blaugrana, que ha demanat "el suport" de tot el barcelonisme després de golejar el Dépor a la Lliga. "Crec que aquesta Lliga la guanyarem segur, sempre l'hem tinguda a prop", ha afegit.

stats