Bàsquet - NBA

Què pot aportar Ricky Rubio al Barça de bàsquet?

El club blaugrana signa un contracte amb el jugador, que tindrà l’última paraula sobre la data de la seva reaparició

3 min
Ricky Rubio, durant el seu primer entrenament amb el Barça

BarcelonaUnes hores abans que es tanqués la finestra de fitxatges de l'Eurolliga, el Barça ha anunciat aquest dimarts que tramitarà la fitxa de Ricky Rubio. La setmana passada va començar els entrenaments amb l'equip blaugrana i ara el jugador ha pres la decisió de tornar a competir. Aquest acord està supeditat a l’evolució del jugador, que està al tram final de la recuperació. El base tindrà l'última paraula sobre la data de la reaparició definitiva, que serà posterior a la Copa del Rei de Màlaga.

El Barça l'ha inscrit a la Lliga Endesa i a l’Eurolliga després d’haver realitzat les proves mèdiques pertinents a la Ciutat Esportiva Joan Gamper i a l’Hospital de Barcelona. "El retorn de Ricky Rubio a la competició oficial arribarà quan el mateix jugador ho consideri oportú", ha puntualitzat el club. El seu dorsal serà el 9.

Ricky Rubio

El Barça feia mesos que buscava el perfil d'un jugador com el de Ricky Rubio, un exterior amb capacitat de generar situacions d'avantatge. El català compartirà posició amb Tomás Satoransky i Rokas Jokubaitis, que aquesta temporada han tingut problemes per imposar el seu estil de joc i condicionar-lo. La seva incorporació multiplica les opcions de perímetre d'un conjunt que suma qualitat, riquesa tàctica i experiència.

Un dels jugadors que més es beneficiarà de la incorporació de Rubio és Willy Hernangómez, que necessita tenir al costat un company de les seves característiques per optimitzar les situacions de pick and roll (bloqueig i continuació). El pivot necessita conviure amb algú de les característiques de Ricky perquè l'alimenti de pilotes prop de cistella. La seva complicitat quan van coincidir amb la selecció espanyola va ser notable. El base també coneix molt bé jugadors com Darío Brizuela, Àlex Abrines i Joel Parra.

Un altre dels aspectes que Rubio aportarà és el de fer créixer el nivell defensiu d'un Barça que aquesta temporada ha tingut problemes per ser regular al darrere. El jugador, que estava de baixa per salut mental, torna a l'equip amb el qual va guanyar l'Eurolliga. Rubio va ser blaugrana entre el 2009 i el 2011 i, després de dotze temporades als Estats Units, tornarà al Palau Blaugrana per tancar un cercle excepcional. En els dos cursos a Can Barça, Ricky va conquerir vuit títols: dues Lligues catalanes, dues Supercopes, dues Copes del Rei, una Lliga i una Eurolliga. En total, al Barça va disputar 140 partits oficials.

Revisió mèdica de Ricky Rubio

Amb 33 anys, Rubio té l'ascendència necessària per convertir-se en la veu de Roger Grimau al parquet. Jugador i entrenador van compartir vestidor al Barça que la temporada 2009-10 es va proclamar campió de l'Eurolliga. D’aquell equip que va aconseguir el segon trofeu continental, ara també coincidirà amb l’actual mànager Joan Carles Navarro i amb l’entrenador ajudant Víctor Sada, que ha tingut un paper decisiu en la comunicació de les últimes setmanes.

Rubio fa vuit mesos i mig que no disputa cap partit oficial i aquesta inactivitat, que ha anat acompanyada d'un problema greu de salut mental, és un dels pocs punts febles que presenta la incorporació. El seu últim matx va ser un duel de play-off contra els Knicks el 23 d'abril.

"L'estupidesa no té límits"

Àlex Abrines, jugador del Barça que també va patir problemes de salut mental, va sortir a defensar Ricky Rubio a les xarxes socials, on alguns usuaris acusaven el base d'inventar-se la seva situació per rescindir el contracte amb els Cleveland Cavaliers. "L'estupidesa no té límits", va lamentar l'aler mallorquí.

"Espero que no hagi arribat el final de la meva carrera. Vull provar-me perquè estic millor, però estic segur que seré una versió diferent de la meva anterior. Em posaré a mi mateix en primer lloc. Encara estic en procés de recuperació d'un gran xoc, però sé que el bàsquet és una part molt gran del que soc", va analitzar Rubio en una entrevista a The Athletic.

stats