Futbol

L'Argentina pateix per ser finalista però Messi tornarà a Maracanã per buscar el títol que li falta

L'equip de Scaloni supera els colombians als penals i es veurà les cares amb el Brasil a la final

Messi, celebrant el gol argentí a les semifinals de la Copa Amèrica

La Copa Amèrica, jugada en estadis buits, gairebé de manera clandestina, tindrà la millor final. Després d'una fase de grups fluixa, el nivell del torneig de mica en mica ha anat millorant fins al plat final: un Argentina-Brasil. L'equip albiceleste ha patit de valent per superar als penals els colombians, però Lionel Messi disposarà d'una nova oportunitat per guanyar un títol amb la seva selecció. Una espina que porta clavada i es vol treure.

L'Argentina porta 28 anys esperant. Massa temps. 28 anys de l'últim títol, aquella Copa Amèrica del 1993 quan els gols els feia un jove Gabriel Omar Batistuta i Diego Armando Maradona era fora de l'equip, entrenant-se en solitari per arribar al Mundial del 1994. Llavors Messi tenia sis anys. I de ben segur que estava convençut que veuria molts més títols de la seva selecció. No va ser així.

A la final d'aquest cap de setmana, l'Argentina ho tornarà a provar, després d'haver perdut 4 de les últimes 6 finals del torneig. Dues contra els xilens, el 2015 i el 2016, i dues contra els brasilers, el 2004 i el 2007. Serà la final esperada, entre els dos gegants del continent. Però si el Brasil ha aconseguit bastir un bon projecte després de la desfeta del Mundial del 2014, guanyant la Copa Amèrica el 2019, l'Argentina segueix sense estar segura de si ha trobat el camí. Lionel Scaloni ha apostat per cares noves, però la seva Argentina no acaba de rutllar. A la semifinal de Brasília contra els colombians, com altres cops, s'ha limitat a defensar un cop ha fet el primer gol. Un llarg exercici de supervivència en un partit lleig, brut, ple de faltes, que no els ha funcionat, ja que Colòmbia ha empatat de manera merescuda a la segona part. I han estat els penals els que han decidit. Messi ha marcat el seu, però la gran estrella ha sigut el porter Emiliano Martínez, que ha aturat tres penals als colombians.

Però no ha sigut un bon partit. I això malgrat que Messi s'encarregava de posar llum cada cop que apareixia. Colòmbia volia la pilota, però cada cop que acabava als peus de Messi alguna cosa passava. En els primers 10 minuts de partit Messi ja l'ha amagada dos cops, burlant rivals amb cops de maluc, per oferir a Lautaro Martínez l'ocasió de marcar en dues ocasions. Primer, el davanter de l'Inter ha fallat. Però a la segona no. I amb l'1 a 0 al marcador, els argentins s'han tancat en defensa.

Colòmbia, que segueix buscant tornar a la final per primera vegada des de l'any 2001, quan va guanyar el seu únic títol, ha merescut més amb algunes ocasions de Zapata i Cuadrado aturades per Emiliano Martínez. L'Argentina també hauria pogut marcar el segon, especialment en serveis de cantonada d'un Messi que segueix sent el màxim golejador i el màxim assistent del torneig. Però si durant la primera part els argentis se sentien còmodes sense la pilota, a la segona els canvis colombians han funcionat i l'equip cafetero ha aconseguit el merescut empat en una gran jugada individual de Luis Díaz. Quedaven 25 minuts per evitar els penals i l'Argentina, llavors sí, ha reaccionat, especialment gràcies a l'entrada de Di María. Però entre ell i Lautaro han perdonat el 2-1 quan semblava impossible fallar. Tampoc Messi, de falta, ha superat Ospina. I ha tocat anar als penals, en què l'Argentina ha demostrat que té més sang freda.

Com qui no vol la cosa, Messi fa camí. Guanyant-se una nova oportunitat per aconseguir per fi un títol amb la selecció argentina absoluta. Serà a la final contra el Brasil de Neymar. Serà al Brasil, a l'estadi de Marcanã, on va plorar al perdre la final del Mundial el 2014. A l'espera de saber quan firma el seu nou contracte amb el Barça, Messi somriu amb una selecció que haurà de millorar, si vol acabar la seva llarga travessa per un desert sense títols.