Evasió d'impostos

Arantxa Sánchez Vicario s'enfronta a quatre anys de presó per no haver pagat un deute a Hisenda

La Fiscalia demana presó per a l'extenista i el seu exmarit, Josep Santacana, per haver amagat el seu patrimoni i haver evadit impostos

ARA
3 min
Comença el judici a Arantxa Sánchez Vicario i el seu exmarit, Josep Santacana

BarcelonaFa gairebé 30 anys que Arantxa Sánchez Vicario es va convertir, el 6 de febrer del 1995, en la primera jugadora espanyola que tocava amb els dits el cel del món del tenis. La barcelonina va superar Steffi Graf com a número u de rànquing mundial. La seva carrera com a professional es va acabar el 2002, amb 29 títols individuals –entre els quals tres Roland Garros i un US Open– i 69 en dobles. Una gran trajectòria que també es va traduir en uns grans ingressos: la suma de diners guanyats en premis ascendia fins als 17 milions de dòlars (15.882.573 euros). I segons la revista especialitzada Forbes va guanyar uns 35 milions d'euros en concepte de patrocinis.

De la glòria a l'infern. Aquest dimarts, 20 anys després que es retirés, Sánchez Vicario comença avui un periple judicial asseguda al banc dels acusats al jutjat penal número 25 de Barcelona. La Fiscalia demana quatre anys de presó per a ella i el seu exmarit, Josep Santacana –van casar-se el 2008–, per haver ocultat patrimoni amb l'objectiu de no pagar un deute milionari a Hisenda. La petició del ministeri públic és per un delicte d'alçament de béns arran d'una querella presentada pel Banc de Luxemburg.

Es tracta d'un assumpte complex que es remunta als anys en què l'extenista va declarar tenir la residència a Andorra. Hisenda la va multar en considerar que no era cert i ella va demanar un aval per pagar la multa. El Banc de Luxemburg es va querellar llavors contra Sánchez Vicario per un presumpte delicte d'alçament de béns, en considerar que havia venut totes les seves propietats sense pagar l'aval que devia a l'entitat bancària. Des de l'any 2010 que el Banc de Luxemburg intentava cobrar les quantitats amb què va avalar l'extenista perquè pogués pagar una multa de 5,2 milions euros per un anterior frau a Hisenda.

Les consideracions de la Fiscalia contra Sánchez Vicario

En les seves qualificacions, la Fiscalia sosté que Sánchez Vicario, “sota les consignes” del seu exmarit i en col·laboració amb cinc acusats més, “va idear un pla consistent a descapitalitzar el seu nombrós patrimoni” per eludir el deute que tenien amb el Banc de Luxemburg. Segons la Fiscalia, els acusats van efectuar nombroses “maniobres” amb un “ànim d'enriquiment il·lícit”, entre les quals el buidatge de sis comptes corrents perquè no hi hagués saldo en cas d'embargament, i l'ocultació dels diners percebuts per Sánchez Vicario en concepte de reportatges en mitjans de comunicació, “cobrant de manera opaca o fent desaparèixer els diners només rebre'ls”.

L'acusació inclou així mateix l'execució d'un procés de despatrimonialització immobiliària “a través de societats de les quals era titular real o fiduciària”, dut a terme “sota les directrius de l'acusat”, en més d'una desena d'habitatges, diverses places d'aparcament, un local en un port esportiu i diversos terrenys, entre altres béns immobles.

Sánchez Vicario assegura que va ser enganyada pel seu exmarit

L'extenista ha argumentat que va ser enganyada pel seu exmarit. A Sánchez Vicario, que té fixada la seva residència a Miami, la primera setmana de l'Obert dels Estats Units –finalitzat aquest cap de setmana– se la va poder veure a Nova York, ciutat a la qual va acudir després seguint el seu germà Emilio, un dels seus grans suports.

Després de retirar-se, Sánchez Vicario ha treballat fent col·laboracions esporàdiques amb jugadores del circuit ATP, va ser capitana de l'equip espanyol de la Copa Federació i ambaixadora de la Women Tennis Association. L'ex número u del món és mare de dos fills, Arantxa i Leo, de 14 i 11 anys, respectivament, fruit de la seva relació amb Santacana.

stats