Per què Ansu Fati no és titular al Barça?

Les dades a les quals ha tingut accés l'ARA mostren quina és la tendència de joc del 10 després de les lesions

5 min
Ansu Fati contra el Bayern Munic

BarcelonaCorria el minut 60 de partit a Munic, el Barça perdia 2-0 i Xavi Hernández va fer els primers canvis. L'equip necessitava pólvora per intentar escurçar distàncies en el marcador i el tècnic blaugrana va escollir Ferran Torres com a atacant per refrescar l'ofensiva: el valencià va entrar al lloc de Raphinha Dias. Ansu Fati, en canvi, no entraria fins al minut 80. L'hispanoguineà és un dels atacants més complets que té el Barça. Un davanter que gaudeix d'una relació privilegiada amb el gol però que, després d'una temporada passada marcada per lesions, recaigudes i una última recuperació que es va allargar gairebé dos mesos més del previst, segueix sense poder ser un puntal principal de l'atac. Un llarg calvari físic que fa que, de moment, no sigui un titular recurrent amb el Barça —només ho ha sigut un cop aquest curs, quan va disputar 65 minuts contra el modest Viktoria Plzen.

Tampoc ha sigut convocat per Luis Enrique per a la pròxima aturada de seleccions, en què Espanya jugarà dos partits corresponents a la Nations League. En canvi, sí que ho havia fet en l'última convocatòria, el juny passat, tot i que no va jugar cap minut. "El vaig portar perquè entrés en dinàmica de grup i per veure com estava. Només ha jugat un partit de titular aquesta temporada, i això diu molt. Tant de bo recuperi el seu nivell, però avui dia no el veig per a la llista, per això no l'he portat. Està en un procés de recuperar confiança i de millorar", ha afirmat aquest divendres l'asturià.

La gestió dels minuts que està jugant Ansu al Barça està estipulada pel cos tècnic blaugrana, amb la supervisió dels serveis mèdics. El jugador té l'alta des del final del curs passat, però encara no té ni el ritme ni la intensitat desitjats per poder ser indiscutible. "Ell està bé. Estem fent un pla, amb molta precaució, amb cautela perquè se senti molt bé, com abans de les lesions. Li està costant una mica recuperar sensacions, però està bé. Potser és culpa meva, però estem anant amb calma. Ha d'incrementar el ritme i la intensitat. Ha d'anar entrant, a poc a poc. La seva situació és especial, feia molt temps que no jugava. Requereix la prudència que estem tenint", ha explicat Xavi en la prèvia del Barça-Elx d'aquest dissabte (16.15 h, DAZN).

El tècnic blaugrana ha defensat que l'última lesió d'Ansu —muscular i de la qual va optar per no operar-se sinó per seguir un tractament conservador que es va allargar gairebé el doble del previst— "està superada". Els serveis mèdics del club li van aconsellar passar per quiròfan –hi ha l'exemple recent de Dembélé, estable després de dues intervencions per lesions musculars–, però el jugador, després del tràngol amb les operacions al genoll, i el seu entorn més directe, va preferir evitar una nova operació. Al vestidor blaugrana no el veuen al 100% i troben a faltar certa explosivitat en el seu joc.

Amb tot, públicament Xavi també nega que Ansu jugui amb por, malgrat que Luis Enrique sí que ha parlat d'una qüestió de "confiança". "No és un tema mental del jugador. Soc jo qui decideix qui ha de jugar i qui no. L'any passat potser vam anar massa de pressa, va recaure i va ser un problema per a ell. Hem fet un pla i l'estem seguint", ha defensat el preparador blaugrana. Xavi ha volgut defensar l'aportació ofensiva, malgrat que fos des de la banqueta, del 10 en el triomf a Anoeta, en què l'atacant va contribuir amb un gol i dues assistències a la remuntada.

De fet, enguany, quan Ansu ha estat damunt del terreny de joc en els cinc partits de Lliga jugats fins ara, la proporció golejadora de l'equip puja en un balanç de tres gols més per partit, segons dades de Stats Bomb ajustades a 90 minuts. Una referència que condiciona especialment les defenses rivals perquè demostra que, quan el 10 juga, el Barça treu una millor diferència de gols per partit. Una estadística en què el segueixen Pedri i Lewandowski, mentre que qui la lidera és Marcos Alonso. En el cas del lateral madrileny, però, s'explica de manera circumstancial: només ha jugat 15 minuts, contra el Cadis, en els quals l'equip va fer dos gols. Un d'ells, per cert, obra de l'hispanoguineà, que ja n'acumula dos aquest curs en cinc partits de Lliga.

Més creatiu, més passador

Tot i que és aviat per extreure conclusions sòlides, les primeres cinc jornades del campionat detallen la tendència d'un Ansu més creador, que baixa més a rebre la pilota, i menys enfocat exclusivament a la definició. Des que participa amb el primer equip del Barça, és el curs que està intervenint més al mig del camp i menys en l'últim terç. L'hispanoguineà ja no és només un davanter afilat d'àrea, sinó que participa també en la seva temporada més passadora.

Això s'explica, en part, per la tendència de joc del jugador després de les lesions, menys explosiu els últims metres, però més participatiu —fa més passades clau (que acaben amb un company provant el xut) i passades que van a parar a l'últim terç del camp— i, també, pel model de futbol que vol aplicar Xavi respecte a Ernesto Valverde, amb qui va debutar, i Ronald Koeman, l'entrenador durant l'última temporada i mitja. Dels tres, l'egarenc és el que aposta més per extrems oberts, tot i que, puntualment, el de la banda esquerra va més per dins, com és el cas d'Ansu. Els mapes de calor del primer tram del curs 20/21, abans de lesionar-se el genoll, mostra un Fati més present en l'últim tram del camp.

Els mapes de calor d'Ansu Fati d'aquesta temporada.
Mapes d'Ansu Fati durant la temporada 20/21, abans de lesionar-se.

Una altra dada que explica l'evolució entre l'Ansu del 2020 i el del 2022 és el que s'anomena distància d'alta intensitat. Mesura els metres per partit que els jugadors dediquen a l'esprint. Abans de lesionar-se el menisc, el davanter era, després de Trincao, el jugador amb una mitjana més alta. Ara té quatre companys per davant –Raphinha, Balde, Marcos Alonso i Ferran– i el curs passat, un total de deu. Hi ha certa millora, però no tota la que s'espera en un jugador com ell. També ha retrocedit en el rati d'esprints per partit en relació a les estones de joc que té. El 2020 era el segon del rànquing, mentre que el curs passat va baixar al sisè lloc. Ara ha pujat a la cinquena posició d'un rànquing que, dels futbolistes titulars, lidera Raphinha. Són dades recollides per Media Coach, el servei d'anàlisi que utilitza la Lliga i al qual ha tingut accés l'ARA.

¿Això vol dir que Ansu encara menys els rivals? No necessàriament. Segons el Media Coach, és el tercer atacant (amb relació als minuts participats), amb una mitjana més elevada de regats per partit (6,7), empatat amb Dembélé i només superat per Ferran Torres (7,4). L'any passat (4,5) va ser el quart de l'equip, per darrere de Dembélé (6,5), Adama (8,1) i Abde (10,1). Ansu segueix regatejant i continua sent un corcó per a les defenses oponents, però ha moderat el seu esperit explosiu. De fet, en aquest mateix rànquing, l'hispanoguineà només tenia abans de lesionar-se el genoll una mitjana de regats pitjor que la de Leo Messi.