Per què Ansu Fati ha d'anar a Madrid a recuperar-se?

El Barça paga dos fisioterapeutes externs a instàncies de Jorge Mendes perquè el davanter torni a jugar

3 min
Gest afectuós d'Ansu Fati amb Joan Laporta en presència de Caroline Graham Hansen.

BarcelonaA part del gairebé renovat Leo Messi i dels nouvinguts Memphis Depay i Kun Agüero, el quart davanter intransferible per a Ronald Koeman de cara a la temporada que ve és Ansu Fati. Amb Antoine Griezmann i Martin Braithwaite a la rampa de sortida i Ousmane Dembélé i Philippe Coutinho lesionats i marcats per cobrar molt i rendir ben poc, el jove hispanoguineà es prepara per reaparèixer després de molts mesos de gimnàs, quiròfans i recaigudes. Es va lesionar a principis de novembre del 2020 en el seu millor moment. Amb Leo Messi ensopit, havia agafat la responsabilitat del gol (en va marcar cinc en deu partits) abans que Aïssa Mandi, central del Betis, li trenqués el menisc amb una entrada desafortunada. Ara, després de perdre l'oportunitat de consolidar-se al primer equip blaugrana i de faltar a una Eurocopa en què Pedri, jove com ell, ha excel·lit a les ordres de Luis Enrique, espera que el genoll li respongui d'una vegada.

A instàncies del seu representant, Jorge Mendes, Fati es va posar en mans del portuguès José Carlos Noronha per sotmetre's a una meniscectomia. Treure part del menisc del jugador va ser la solució definitiva als plans frustrats dels serveis mèdics del Barça per reconstruir el teixit afectat i recuperar tota l'articulació. Tres operacions a Barcelona no només no van servir per complir els pronòstics inicials, que preveien l'alta mèdica a la primavera, sinó que van comportar tot un seguit de retrets interns, amb el departament de comunicació culer abocat a oferir informació incompleta sobre l'evolució de la lesió.

Ja recuperat de la quarta operació, Fati va passar fa sis dies els controls rutinaris a Sant Joan Despí abans de començar la pretemporada. Però va ser una visita llampec, perquè l'atacant de La Masia ha traslladat a Madrid el moll de la seva recuperació. Fa setmanes que Ansu viu sol a la capital espanyola perquè Mendes prefereix que el pes de la readaptació el portin experts de la seva confiança abans que els professionals del Barça. El club ho accepta i s'ocupa dels honoraris de Joaquín Juan i Raúl Martínez. L'un ha treballat amb esportistes de primer nivell com Cristiano Ronaldo, Radamel Falcão (tots dos representats per Mendes) i Pau Gasol, mentre que l'altre és el fisioterapeuta de capçalera de la Federació Espanyola de Futbol (RFEF). El seu criteri passa per damunt del del responsable dels recuperadors del primer equip blaugrana, Juanjo Brau, que només veurà l'evolució del jugador un cop per setmana. Encara falten setmanes perquè el futbolista torni a la dinàmica de grup.

Juanjo Brau, amb Jordi Alba en un entrenament del Barça.

Desavinences internes al Barça

El problema de Fati ha deixat tocada la confiança entre metges i recuperadors. Internament, un dels arguments que els metges feien servir per tornar a intervenir el genoll del jugador atacava les pautes definides pels fisioterapeutes. Ramon Canal, cap dels serveis mèdics del Barça des del 2006; Lluís Til, metge del primer equip, i Ramon Cugat, traumatòleg adscrit per a lesions de genoll, qüestionaven les rutines plantejades pels recuperadors, que també han aixecat queixes entre els jugadors. De fet, el cas de l'Ansu no ha sigut l'únic motiu de fricció que hi ha hagut enguany: els problemes de turmell d'Araujo han anat i tornat des que el central va caure al camp del Betis, mentre que Sergi Roberto s'ha perdut més de vint partits oficials per una lesió mal curada al recte femoral. El de Reus ha tingut dues recaigudes.

Fruit de la desconfiança acumulada, i enmig de la reestructuració interna vinculada al canvi de junta directiva, el Barça va obrir negociacions a finals de temporada amb David Álvarez, actual responsable dels recuperadors del Betis, perquè substituís Brau, empleat del club des de finals dels anys 90 i cap dels fisioterapeutes del primer equip des de principis de segle. Álvarez no hauria necessitat gaire adaptació, perquè va treballar al Barça entre el 2008 i el 2010, coincidint amb el sextet de Guardiola. Tanmateix, les converses no van fructificar i Brau, de moment, sobreviu en una posició que li reporta anualment, incloent-hi sous i complements, una xifra anàloga a la d'un membre del comitè de direcció. Històricament relacionat amb les recuperacions del primer Messi i de l'últim Puyol, aquests dies treballa sobretot amb Coutinho que, a diferència de Fati, sí que es posa a les seves mans per curar-se la lesió de menisc.

Tot i la supervivència de Brau, encara no se sap al 100% com quedarà la plantilla de metges i recuperadors el curs que ve. De fet, segons va informar l'As, Laporta i la seva directiva plantejaven passar dels deu efectius actuals –entre metges i fisioterapeutes– a només set. El canvi, sempre segons el diari madrileny, implicaria que el doctor Daniel Florit passés al Barça femení i que el cos de fisioterapeutes perdés dues peces amb dedicació exclusiva al primer equip. També suposaria una retallada de tots els sous per ajustar-se a la delicada situació econòmica del club.

stats