Economia 24/12/2019

El temporal deixa els menorquins sense gambes fresques fins passats els Reis

La manca de marisc local incrementa el preu del procedent de la Península

Ivan Martín
2 min
La gamba vermella menorquina ha desaparegut aquest Nadal dels punts de venda.

MaóEl mal temps que ha patit Menorca la darrera setmana ha provocat una situació anòmala. Tots aquells que vulguin degustar la gamba vermella menorquina hauran d’esperar com a mínim fins passada la nit de Reis. Així ho ha assegurat el patró major de la Confraria de Pescadors de Maó. Pito Quintana és rotund: “No hi haurà cap gamba capturada al nostre litoral per a la nit de Cap d’Any”.

El motiu és ben senzill: el temporal marítim d’aquests darrers dies ha agreujat les dificultats de subministrament del marisc per a les festes nadalenques. “Fa un mes que les captures són molt dolentes, pitjor que l’any passat. La flota de barques de Maó no ha sortit a pescar i no ho podrà fer fins dia 7 de gener, així que aquells que no hagin estat previsors quedaran sense gamba menorquina”, ha afirmat. Els principals punts de venda a Maó han presentat les tradicionals coes per comprar marisc. Crida l’atenció, especialment, aquells que esperen fins al mateix dia 24 per adquirir un dels productes més demanats. “No tenim ni una gamba des de divendres. La gent no és conscient de l’afectació d’un temporal per la pesca i ara arriben les sorpreses. Els més intel·ligents les han comprades amb antelació per congelar-les”, ha assenyalat Quintana.

A més, la falta de gamba fresca ha generat un notable increment dels preus del marisc congelat procedent de la Península, un augment que es constata a les grans superfícies de l’illa. “El marisc de bona qualitat els menorquins el troben a la Llotja, Sant Lluís i el mercat. Els altres establiments venen un gènere mediocre a uns preus desorbitats. Tothom vol fer el seu particular agost”, ha denunciat el patró major de la Confraria de Pescadors de Maó. El quilo de gamba congelada procedent de Huelva es ven a Menorca a 60 euros, mentre que la cigala gallega, a 80 euros el quilo.

stats