Economia 28/06/2019

Els sindicats denuncien casos d'explotació laboral en el sector de l'hostaleria

UGT es queixa de l'abús dels hotelers d'Eivissa i CCOO, de les males condicions d'una bugaderia industrial de Palma

Ara Balears
3 min
Els sindicats denuncien casos d'explotació laboral en el sector de l'hostaleria

PalmaCCOO i UGT han coincidit aquest divendres a denunciar casos d'explotació laboral dins el sector de l'hostaleria. Mentre que CCOO ha denunciat davant Inspecció de Treball les condicions dels treballadors d'una bugaderia industrial de Palma, UGT ha assegurat que la el hotelers d'Eivissa obliguen els treballadors a fer sis dies de feina setmanal en lloc dels cinc que marca la llei, informa Efe.

La Federació de Construcció i Serveis de CCOO ha denunciat les "deplorables condicions" en què es troben els treballadors de la bugaderia de Melchor Mascaró del polígon de Son Castelló, que ha titllat de "pèssimes". Entre les deficiències que el sindicat va posar dijous en coneixement de la Inspecció, hi figuren que les dependències no disposen de cap instal·lació d'aire condicionat, la qual cosa ha provocat que diversos treballadors hagin sofert acubaments aquesta setmana en la qual les Illes sofreixen una onada de calor, ha informat CCOO en un comunicat.

Segons el sindicat, el sistema de ventilació que existeix a la bugaderia únicament remou l'aire calent i humit de l'interior, un problema agreujat pel fet que, durant la jornada de treball, es tanquen tots els accessos amb clau, sortides d'emergència incloses, amb el risc afegit que això suposa en el cas que s'hi produeixi un incident que obligui a evacuar el local.

El secretari general de CCOO de Construcció i Serveis, Miguel Ángel Pardo, ha detallat que després de la denúncia, aquest divendres s'han obert aquestes sortides d'emergència. Segons el sindicat, les altes temperatures que es concentren a l'interior de la bugaderia han provocat que, en una setmana, tres treballadores hagin sofert acubaments i hagin hagut de ser ateses pels serveis de salut.

CCOO ha criticat també les condicions de neteja i higiene, que considera deficients, perquè "les dutxes estan en mal estat i ni tan sols hi ha expenedor d'aigua fresca potable" a la disposició dels treballadors, i "tampoc es compleixen els protocols mínims quant a rotacions en la cadena de producció cada hora, la qual cosa perjudica la salut dels treballadors".

L'organització sindical ha qüestionat, a més, que el departament de Recursos Humans de l'empresa hagi indicat als treballadors que no accedeixin a les instal·lacions portant el telèfon mòbil.

Hotelers a Eivissa

D'altra banda, el secretari general de la Federació de Serveis, Mobilitat i Consum d'UGT, Antonio Copete, i el secretari d'Acció Sindical, José García, han denunciat que la patronal hotelera d'Eivissa proposa jornades de sis dies i un de descans als treballadors del sector de l'hostaleria de l'illa.

En roda de premsa, García ha ressaltat aquest divendres que des del sindicat no es permetrà que cap federació "trepitgi" ni "menystingui" els drets dels treballadors ni que es "trenqui el descans setmanal".

Segons ha explicat, els hotelers de l'illa proposen jornades de sis dies, en lloc de cinc, un dia de descans i "l'altre dia ja es compensarà com a ells [els empresaris] els vagi bé". Copete ha recordat que en hostaleria es treballen cinc dies i se'n lliuren dos "i tota la resta es paga".

En altres casos, els empleats treballen un sisè dia a la setmana a canvi d'una habitació compartida al mateix establiment hoteler. "La Federació Hotelera d'Eivissa no està per la missió de complir el conveni d'hostaleria", ha remarcat García.

A més, ha criticat que els hotelers eivissencs fa "molt temps" que volen sortir del conveni col·lectiu d'hostaleria, el qual es neguen a signar. Davant aquesta situació, UGT ha advertit que el conveni d'hostaleria afectarà la patronal eivissenca "els agradi o no els agradi" i han negat categòricament que en algun moment aconsegueixin tenir un "conveni propi" per a Eivissa, tal com volen els hotels. "Hauran de matar-nos per sortir del conveni d'hostaleria", ha subratllat Copete. També ha insistit que mentre la patronal hotelera "obstaculitzi el conveni, posi traves i pedres en el camí" no podrà comptar amb el sindicat per a la negociació.

Per finalitzar, García ha advertit que seran "bel·ligerants" amb el descans del personal, per la qual cosa ha avançat que en el moment que calgui es denunciaran els establiments hotelers "per zones o per cadenes hoteleres".

stats