Economia 27/04/2022

Els sindicats criden a la mobilització aquest diumenge primer de maig per "no pagar per aquesta crisi"

CCOO i UGT es manifestaran per demanar una pujada de salaris generalitzada, la contenció dels preus i més igualtat

2 min
Els dirigents d'UGT, Lorenzo Navarro, i CCOO, José Luis Garcia, presenten la convocatòria de les mobilitzacions de dia primer de maig.

PalmaEls sindicats obrers de les Balears han sumat forces en una compareixença conjunta per anunciar les mobilitzacions que pretenen fer aquest diumenge primer de maig. Les consignes són clares, "celebrar les conquestes fetes com la reforma laboral o la pujada de l'SMI", però també "empènyer per assolir una pujada generalitzada de salaris, una contenció de preus i demanar més igualtat".

"La pèrdua de poder adquisitiu és un greu problema, per això demanarem a les patronals que s'asseguin a les taules de negociació per poder transitar aquesta crisi", deia el secretari general de CCOO, José Luis García. A més, ha assegurat que "si no es transita aquesta crisi conjuntament, no renunciarem que els salaris pugin així com ho ha fet la inflació".

En aquest sentit, Garcia ha volgut deixar clara una premissa: "Aquesta crisi no l'han provocada els treballadors, per això no n'han de pagar les conseqüències, no hem de ser els de sempre que paguem". Per això creu que s'ha d'alçar la veu aquest diumenge a la manifestació per "protegir el teixit productiu".

Així i tot, el secretari general d'UGT, Lorenzo Navarro, ha reconegut que els està "costat moltíssim" arribar a acords amb les empreses perquè apugin els salaris. Ara bé, els convenis que sí que ho faran enguany seran el de comerç amb un 3% i el d'hostaleria un 3,5%. Navarro ha considerat essencial que s'apugin, perquè "el consum intern és el que ha d'estirar l'economia".

Alhora, també ha parlat de continuar treballant en aquesta línia i, per exemple, lluitar perquè el 2023 l'SMI torni a pujar a 1.063 euros. Però també ha llançat una alerta: "Tenim molt bones perspectives de feina, però la qualitat que no només la regeix el tipus de contractació, sinó que els treballadors no vagin amb la llengua per defora", cosa que preocupa molt als sindicats per a aquesta temporada.

stats