Economia 20/03/2024

El sector immobiliari balear ho té clar: "Les mesures d'habitatge del Govern no solucionaran res"

El president de l'Associació de Serveis Immobiliaris ha reconegut que el mercat del lloguer és "un autèntic drama"

ARA Balears
2 min
Un bloc de pisos en lloguer a Palma

PalmaEl sector immobiliari de les Illes Balears veu amb reticències les mesures que està aplicant el Govern per resoldre els problemes d'accés a l'habitatge i creu que les que s'han aplicat fins al moment són "pegats" i "no solucionaran res". Així ho ha assegurat Fernando Valentín, president de l'Agrupació Balear de Serveis Immobiliaris, en una entrevista a IB3 Ràdio, on ha considerat que aquestes mesures "no són suficients per resoldre el problema".

Per a Valentín, limitar el preu del lloguer tampoc no seria una solució perquè el que fa és "atacar" els propietaris i fer que retirin els habitatges del mercat. "Amb aquesta mesura ataques l'oferta, les limitacions dels preus del lloguer l'únic que fan és fer veure als propietaris que el lloguer ja no és rendible i empènyer-los a vendre els pisos". Per al president, la mesura més urgent i efectiva actualment no és altra que construir més habitatge públic i que, així, amb l'augment de l'oferta, a poc a poc es vagi regulant el mercat.

En l'entrevista també ha parlat de la situació del mercat immobiliari illenc durant el darrer any i ha assegurat que el mercat del lloguer és "un autèntic drama" i el de la compravenda "ha caigut prop d'un 20%". En aquest sentit, ha tornat a remarcar que l'única solució és augmentar l'oferta i fer veure als propietaris que el mercat immobiliari illenc és rendible, però que l'oferta i la demanda conviuen en una situació d'estabilitat i no en una descompensació tan gran com l'actual.

La situació del lloguer, "dramàtica"

En el mateix sentit, Valentín ha assegurat que l'associació, que agrupa 35 empreses immobiliàries, no preveu una pujada de preus en la compra d'habitatges d'entre 250.000 i 300.000 euros per al 2024, mentre que pel que els habitatges de luxe sí que podrien continuar a l'alça. "L'Euríbor dona senyals d'estabilització, però en rangs alts", ha dit: "Esperam que sigui un any de preus estables, però encara amb una part important de la demanda retreta". Valentín ha lamentat que el 2023 hi va haver un "descens de les vendes d'un 20% a causa de les ràpides i constants pujades de l'Euríbor, cosa que va fer por als compradors". Això, sumat a les "restriccions a la concessió d'hipoteques" per part dels bancs, va "llastar les vendes d'immobles de gamma mitjana". Pel que fa al mercat de l'habitatge de lloguer, Valentín ha considerat que la situació actual és "dramàtica": "Això és deu que hi ha molt poc habitatge disponible, la qual cosa provoca constants pujades de preu i, amb vista al 2024, no creim que la situació canviï, i fins i tot podria pujar".

stats