Economia 21/06/2021

Els restauradors critiquen la gestió del Govern i demanen tornar a la normalitat

Des de PIMEM Restauració també han mostrat descontentament amb el sistema de repartiment de les ajudes pel covid-19

2 min
Des de PIMEM restauració han explicat que molt poques empreses podran sol·licitar els ajuts covid-19

PalmaEl malestar del sector de la restauració amb el Govern s'ha fet patent aquest dilluns dematí. Des de la patronal han criticat frontalment el Govern tant per les mesures vigents i la seva gestió com pel sistema de repartiment dels ajuts pel covid-19 emesos per l'Estat. "Arribam tard", destacava la presidenta de PIMEM Restauració, Eugènia Cusí, que va fer visible la voluntat del sector en demanar una tornada total a l'ordinalitat.

Un retorn als horaris de llicència i a la normalitat absoluta, això és, en essència, el que demana el sector. Segons ha defensat Eugènia Cusí, per a ells no hi ha una alarma sanitària que faci que el sector hagi d'estar sota unes mesures que minven la seva facturació. Segons ha dit, és un dels sectors que més ha patit durant aquest any i mig de pandèmia, i ja ha arribat l'hora de recuperar la seva plena llibertat de treball. Alhora, també ha volgut deixar constància de la seva insatisfacció amb el model de mesures quinzenal: "No volem estar cada 15 dies pendents de si canvien les regles del joc, ens perjudica. Volem tornar al marc normatiu regular."

Les ajudes no arribaran com volien

Un altre tema cabdal ha estat la valoració de les ajudes pel covid-19 i el repartiment dels 855 milions d'euros atorgats a les Illes Balears. Des de PIMEM Restauració les han catalogades de "nefastes" i han reivindicat sobretot el tema del deute. És a dir, segons aquest tipus de subvenció, si les empreses no tenen un deute vigent i demostrable, no podran obtenir la recompensació econòmica. Això és quelcom que ha molestat molt al sector, ja que, segons han explicat, moltes de les empreses a qui representen són entitats amb una economia familiar, que, a un primer moment, van intentar no endeutar-se pagant factures i deutes de la seva butxaca. Ara, amb les condicions dels ajuts pel covid-19 no podran recuperar aquests diners i, tal vegada, ni tan sols optar a cap mena de reemborsament.

Negueruela replica

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha estat molt taxatiu al voltant de les crítiques cap al Govern de les Illes Balears. Ha demanat respecte per les recomanacions sanitàries i ha defensat que totes les comunitats autònomes en tenen, tenint en compte que a l'exterior, segons diu, "pràcticament no n'hi ha". A més, ha volgut defensar que des del Govern no es vol donar cap passa enrere i ha valorat que el nivell d'obertura actual és molt important. A l'hora de parlar de la situació polèmica que envolta al mètode de repartiment de les ajudes pel covid-19 no s'ha estès gaire: "L'eina és molt clara i qui compleixi els requisits tindrà ajudes", ha dit.

Una nova patronal

La roda de premsa d'avui dilluns matí també ha servit per anunciar la conversió de PIMEM restauració en RBC (Restaurants, Bars i Cafeteries). Aquesta patronal, amb el total suport de PIMEM, vol ser una nova patronal solvent i forta. "Volem ser el referent de les més de 9.000 empreses de restauració que hi ha a les Illes", ha destacat Javier González, membre de la patronal. Segons han explicat, han nascut per conglomerar als més de 55 mil empleats i negocis, tenint en compte que l'associacionisme del sector no arriba al 20%. "És un problema, però també la realitat i una necessitat que hi hagi una veu forta que escolti i traslladi als interlocutors governamentals les demandes del sector", ha evidenciat Eugènia Cusí.

stats