Economia 11/05/2022

La pujada de preu dels carburants engolirà els 20 cèntims de descompte

El president de l'Associació d'Estacions de Serveis de les Balears, Joan Mayans, ha reconegut que la tendència alcista del preu "es menjarà" la rebaixa el mes que ve

2 min
Benzinera de baix cost de Palma.

PalmaEl preu dels carburants té una tendència alcista innegable. "Va pujant setmana darrere setmana", segons diu el president de l'Associació d'Estacions de Serveis de les Balears (AESBA), Joan Mayans, que reconeix que ja s'han "menjat la meitat o una mica més" dels 20 cèntims de descompte que va decretar l'Estat el mes d'abril. De fet, segons Mayans, el mes que ve el preu acabarà engolint el descompte completament.

Per a Mayans, el descompte no es va proposar correctament. "Per fer una mesura efectiva per al consumidor i per a les estacions de servei, s'hauria d'havr fet una rebaixa fiscal sobre el preu del moment", explica el president d'AESBA. Així, "si el descompte hagués estat d'un 20% i el carburant hagués continuat pujant, el descompte també".

Per altra banda, Joan Mayans ha reconegut que hi ha el rumor que en acabar el juny "el descompte es podria prorrogar tres mesos més", fins al setembre inclòs. Ara bé, segons es diu, "només seria per a la gent que tingués les rendes més baixes". Per a Mayans, això seria molt complicat de gestionar per part de les estacions de servei i també discriminatori per als clients.

Les estacions de servei, al límit

A canvi que les benzineres avançassin els doblers del descompte, el govern de l'Estat va 'compensar-les' fent un préstec del 90% dels guanys de cadascuna l'any 2021. Això, segons ha dit el president d'AESBA, "ha estat totalment insuficient", fins al punt que si el descompte va començar dia primer d'abril "a mitjan mes ja no ens quedava res del préstec", ja que s'ha de tenir en compte que els guanys del mes d'abril del 2021, "no es poden comparar amb enguany".

"Si la mesura es pròrroga al juliol i l'agost, l'avançament de l'Estat ens durarà menys d'una setmana", denuncia Mayans, que diu que, avui dia, el retorn del descompte l'estan cobrant entre els dies 6 i 10 d'aquest mes. "Això vol dir que hem d'aguantar un mes posant doblers de les nostres butxaques", i recorda que ells no són les grans petrolieres, sinó que són petits comerciants que tenen les franquícies de les benzineres.

Davant aquest fet, el president d'AESBA ha dit que si l'avançament de doblers no es fa mirant el 2019 o si el pagament no el fa dia primer, "haurem de cercar finançament o haurem de tancar". De fet, Mayans ha reconegut que diverses estacions de servei ja han hagut de demanar els crèdits Isba que va oferir el Govern de les Illes. Segons ha dit, el descompte del carburant fa que cada benzinera hagi d'avançar al voltant de 50.000 euros.

stats