ENERGIA
Economia 02/06/2019

Els ‘prosumers’ ja saben quant s’estalviaran en el rebut de la llum

Red Eléctrica publica el preu de compensació de l’autoconsum

Xavier Grau
2 min
Els ‘prosumers’ ja saben quant s’estalviaran en el rebut de la llum

BarcelonaEl decret que regula l’autoconsum elèctric a Espanya ha introduït un nou element que cal tenir en compte: els denominats prosumers, consumidors i productors alhora, que poden compensar del seu rebut de la llum l’electricitat que hagin produït a casa i que posin a la xarxa. L’operador del sistema, Red Eléctrica de España (REE), ha posat en marxa el mecanisme que permet als prosumers calcular el preu de l’energia que produeixen i després cedeixen.

A la web de REE, eSios, ja hi ha la publicació diària del preu per megawatt hora (MWh) amb el qual es compensarà els autoconsumidors que aboquen a la xarxa l’excedent d’energia. Per acollir-s’hi, l’usuari ha de tenir un contracte de tarifa regulada o preu voluntari per al petit consumidor (PVPC) amb una comercialitzadora de referència i estar dins del mecanisme de compensació simplificada definida en el reial decret del 5 d’abril sobre l’autoconsum, pel qual es recompensa amb una reducció de la factura de l’electricitat els autoconsumidors que integrin a la xarxa la seva energia generada i no consumida.

Aquesta és una de les mesures aprovades pel ministeri per a la Transició Ecològica, que pretén impulsar les tecnologies d’autoconsum i de generació distribuïda d’origen renovable, reduir les emissions de CO 2 a l’atmosfera associades a la generació d’electricitat i servir com a eina per assolir els reptes de descarbonització i lluita contra el canvi climàtic que estableixen els objectius de la Unió Europea.

El càlcul

El preu amb el qual es compensarà els autoconsumidors és el resultat de restar al preu mitjà horari del mercat elèctric el cost dels desviaments. Per al càlcul d’aquest valor no es tenen en compte els peatges d’accés. D’aquesta manera, els autoconsumidors que aboquen l’excedent de generació renovable a la xarxa obtenen una reducció de la seva factura d’electricitat.

La web de l’operador del sistema eSios publica diàriament a les 20.20h els preus de compensació dels excedents d’energia per a l’endemà. No obstant, s’ha de tenir en compte que l’energia és només una part del rebut, poc més d’un terç, mentre que la resta correspon a altres conceptes, com els peatges o els impostos.

Amb aquesta nova eina, l’usuari pren cada vegada més força amb una nova relació bidireccional entre els diferents actors del sistema elèctric. Segons el Pla Nacional Integrat d’Energia i Clima 2021-2030, l’autoconsum és una eina rellevant per assolir els objectius de reducció de les emissions de CO 2 a l’atmosfera i la lluita contra el canvi climàtic fixats per al 2030 en aquest document.

stats