Economia 10/06/2022

Els preus han augmentat un 8,2% a les Balears en un any

La inflació de les Illes se situa per sobre de la mitjana estatal

ARA Balears
2 min
Una benzinera a Barcelona.

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) ha pujat un 1% a les Balears durant el maig respecte del mes anterior, mentre que la taxa interanual s'ha disparat fins al 8,2%, segons ha informat aquest divendres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que detalla que la dada acumulada de gener ençà és d'un 3,8%.

A les Balears, tots els apartats, excepte les comunicacions, que han baixat un 0,4%, han incrementat els índexs respecte de l'any passat. Destaquen els d'habitatge, amb una pujada del 15%; transport, amb un 14,2%, i aliments i begudes no alcohòliques, amb un 9,5%. També han registrat pujades els preus de les begudes alcohòliques i tabac, a més de l'oci i la cultura.

Augment dels preus
  • Habitatge Augmenta un 15%
  • Transport Augmenta un 14,2%
  • Els aliments i begudes alcohòliques Augmenta un 9,5%
  • Mobles i roba Augmenta un 5,5%
  • Begudes alcohòliques i tabac Augmenta un 3,8%
  • Oci i cultura Augmenta un 2,7%

Així mateix, l'INE ha confirmat el 8,7% de creixement interanual dels preus a Espanya que ja havia avançat el 30 de maig. Segons la nova informació publicada per l'ens estadístic, els carburants varen ser un mes més l'element que va contribuir de manera més significativa a la pujada de la senalla de la compra, seguits de bona part dels aliments.

En comparació amb l'abril, els preus varen augmentar un 0,8% a l'Estat, una xifra que està per sota de l'augment de les Balears. D'aquest creixement a escala espanyola, més de 0,3 punts estan causats únicament per la pujada del preu dels carburants, que es varen encarir un 5,8% respecte del mes anterior. Des de l'inici de la invasió russa d'Ucraïna, el preu de l'energia s'ha disparat als mercats internacionals, amb el petroli i el gas marcant rècords.

L'encariment de les matèries primeres energètiques té un impacte directe en molts altres productes, ja que encareix el llum –bona part de l'electricitat es genera cremant gas, carbó o petroli– i els combustibles. Això no només afecta directament les butxaques dels ciutadans, sinó que incrementa els costos de producció de les empreses a través de factures més altes per l'energia o el transport, de manera que acaben veient-se obligades a apujar els preus dels seus productes per no perdre beneficis.

Malgrat això, entre abril i el mes passat el cost de l'electricitat es va reduir un 2,9% després de mesos a l'alça. L'element que més va caure de preu, però, varen ser els paquets turístics, després del pic de demanda de la Setmana Santa i abans de l'arribada de la temporada alta d'estiu.

Mesures per pal·liar la inflació

Aquest dijous el Banc Central Europeu va anunciar que al juliol augmentarà els tipus d'interès, una mesura pensada per frenar la inflació, que no només està al nivell més alt des de fa més de tres dècades a Espanya, sinó també en el conjunt d'Europa i en altres economies avançades, com els Estats Units. L'anunci de l'organisme monetari s'afegeix a les diverses mesures aprovades tant a escala estatal com europea per intentar rebaixar l'escalada de preus, entre les quals es troba la limitació del preu del gas aprovada per Brussel·les en el mercat ibèric.

stats