Consum

La inflació reprèn l'escalada i s'eleva al 8,7%

Els preus tornen a augmentar al maig després de relaxar-se a l'abril

3 min
Una benzinera al centre de Barcelona, en una imatge recent

BarcelonaLa treva de l'augment dels preus ha durat un mes. L'índex de preus al consum (IPC) va pujar un 0,8% al maig respecte a l'abril i va incrementar la taxa interanual quatre dècimes, fins al 8,7%, per l'encariment dels carburants i els aliments, segons les dades avançades publicades aquest dilluns per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). D'aquesta manera, la inflació reprèn els ascensos després que a l'abril es moderés en 1,5 punts, fins a situar-se en el 8,3%. La dada del maig, que s'haurà de confirmar a mitjans del mes que ve, està 1,1 punts per sota del pic del març, quan l'IPC va arribar a assolir el 9,8%, la seva taxa més alta en gairebé 37 anys.

Segons l'INE, l'escalada de l'IPC interanual fins al 8,7% es deu, principalment, a les pujades dels preus dels carburants i dels aliments i begudes no alcohòliques, més grans que les experimentades el maig del 2021. D'altra banda, l'organisme assenyala que van baixar els preus de l'electricitat, davant del repunt registrat el mateix mes de l'any passat. La setmana passada el preu mitjà de la gasolina a Espanya va arribar a un nou màxim històric al situar-se en 1,94 euros per litre –registra així a xifres inèdites per segona setmana consecutiva–, mentre que el dièsel, tot i baixar un 1,06%, fins als 1,867 euros el litre, va continuar marcant un preu més elevat que la mitjana de la Unió Europea (1,856 euros el litre).

Evolució de la inflació a Espanya
En percentatge

No obstant això, els preus que paguen els consumidors als assortidors de les gasolineres no arriben a aquestes dades rècord pel descompte obligatori de 20 cèntims que va aprovar el govern espanyol, l'aplicació del qual està vigent des de l'1 d'abril. Malgrat tot, l'escalada imparable dels carburants en les últimes setmanes ha absorbit gran part d'aquesta ajuda. Fonts de l'executiu de Pedro Sánchez han reiterat que les mesures per mitigar l'impacte de la guerra a Ucraïna i les seves derivades en el mercat energètic "clarament estan limitant l'alça del preu". "La pròxima entrada en vigor de la limitació dels preus de l'electricitat al mercat majorista proporcionarà una assegurança addicional davant de possibles increments del preu de l'energia en els mercats internacionals", han remarcat. La ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha avançat aquest dilluns que el consell de ministres prorrogarà "aviat" al paquet de mesures per rebaixar els preus.

El govern espanyol confia que la inflació es desaccelerarà "progressivament" durant la segona meitat del 2022, però no descarta que es produeixin "oscil·lacions" durant els mesos d'estiu per l'efecte base (que passa quan un augment es nota més perquè parteix d'una xifra molt baixa, en aquest cas causada per la pandèmia) i l'elevada incertesa del context econòmic global. El catedràtic d'economia de la UPF, José García Montalvo, coincideix en part amb aquest diagnòstic. "La taxa es moderarà amb seguretat durant el segon semestre. Veurem una caiguda significativa, encara que potser no soc tan optimista com ho són alguns altres pronòstics", apunta l'acadèmic. Tot i així, alerta que el que no desapareixerà serà l'impacte en el poder adquisitiu dels ciutadans espanyols, ja que mentre els preus seguien pujant els salaris no han augmentat tant.

De fet, l'executiu espanyol havia plantejat un "pacte de rendes" per repartir els danys de la guerra, que Montalvo dubta que s'arribi a produir. "La situació fa difícil pensar que hi haurà un acord. Les empreses han estat retardant l'augment dels preus per por a la reacció dels consumidors i han absorbit aquestes pujades durant mesos a costa dels seus beneficis", diu l'economista. Els sindicats continuen insistint que els salaris s'han d'incrementar o, fins i tot, indexar-se a l'IPC, però el trencament en la negociació col·lectiva ho complica.

Inflació subjacent de rècord

"Ara ens trobem en un canvi de cicle i en aquests moments és quan s'estableix una diferència molt gran entre les percepcions a les butxaques dels consumidors i la realitat estadística", raona García Montalvo. A banda de la dada general de l'IPC, la inflació subjacent (és a dir, la que no té en compte les categories més volàtils com l'alimentació i l'energia) també és un bon reflex de l'espiral alcista en què es troben els preus. Aquest indicador va augmentar mig punt fins al 4,9%, el seu valor més alt des de l'octubre del 1995, i se situa gairebé quatre punts per sota de la taxa general.

stats