Energia
Economia 03/08/2022

PIMEM preveu una baixada dels preus dels carburants d'aquí a final d'any

La patronal avança, però, que "difícilment" tornaran a les xifres que oscil·laven entre 1,4 o 1,5 d'euro el litre

ARA Balears
2 min
Una benzinera a Barcelona.

PalmaPIMEM ha anunciat una possible baixada dels preus dels carburants d'aquí a final d'any. "El mercat està estable i la reducció de preus es pot donar aquesta mateixa setmana i amb tendència a la baixa els pròxims mesos sempre que no hi hagi alteracions en el context internacional", ha declarat el soci fundador de Fuel Marketing, José Antonio Berenguer, qui s'ha reunit aquest dimecres amb el vicepresident de PIMEM, Rafel Matas, per analitzar el preu del combustible.

Matas, així i tot, ha afirmat que "difícilment tornarem als preus d'abans, quan oscil·laven entre 1,4 o 1,5 d'euro el litre, perquè si, per una banda, aconseguim una estabilitat dels mercats interna ja donam per fet que la càrrega fiscal de Madrid s'acabarà aplicant suposant un increment d'uns 16 o 18 cèntims el litre al gasoil i uns 8 o 10 en benzina". Això és perquè, tot i les bones previsions que auguren els mercats internacionals sobre la fixació dels preus, creuen que es veuran corregides a l'alça per un paquet de mesures fiscals que el govern espanyol ja ha aprovat i anunciat.

Per una banda, el preu final del combustible pot incrementar set cèntims el litre tant per a benzines com per a dièsel a conseqüència del Fons Nacional de Sostenibilitat del fons elèctric. Per l'altra, en el cas que s'equiparin els preus del gasoil i la gasolina, el preu del dièsel augmentaria gradualment deu cèntims. Finalment, amb vista al 2023, la incorporació dels anomenats bios suposarà una pujada d'entre un i tres cèntims tant per a benzina com per a dièsel.

Rebaixa dels preus

PIMEM defensa la rebaixa dels hidrocarburs sobre l'impost especial, i no sobre l'IVA, per ajudar el sector i no només beneficiar els particulars. Per a Matas, "un cop presa la mesura només ens queda defensar el descompte del 0,20 tal com està, però amb ajudes directes i concretes reforçades perquè no recaigui tot sobre les espatlles de les empreses i els autònoms". Un cop més, la patronal es mostra totalment contrària a equiparar la fiscalitat de la benzina i el gasoil.

stats