Energia

El preu dels carburants torna a baixar en ple estiu

Gasolina i gasoil es mantenen per sobre dels 2 euros el litre sense la bonificació

ARA
2 min
Un empleat d’una benzinera de Barcelona a punt de carregar el dipòsit de gasolina d’un client.

BarcelonaEl preu de mitjana de la gasolina i del gasoil ha tornat a baixar l'última setmana a Espanya, tot i que es manté per sobre de la cota dels dos euros en tots dos casos, sense tenir en compte la bonificació de 20 cèntims per litre. En concret, el preu del litre de gasolina s'ha situat aquesta setmana en 2,072 euros, després de registrar una baixada de l'1,89% respecte a fa set dies, segons dades del Butlletí Petrolier de la Unió Europea. En el cas del dièsel, el preu mitjà del litre s'ha situat aquesta setmana en 2,022 euros, després de registrar una baixada del 2,6%.

D'aquesta manera, la gasolina ja acumula tres setmanes consecutives de descensos, mentre que en el cas del dièsel és la segona setmana seguida que baixa.

Aquest import mitjà –que recull les dades de més d'11.400 estacions de servei de tot l'Estat– inclou els impostos, però no reflecteix el descompte que va entrar en vigor l'1 d'abril d'almenys 20 cèntims per litre (les petrolieres poden augmentar encara més aquesta subvenció). Comptant amb aquesta subvenció, el preu del litre de gasolina seria d'1,818 euros el litre, encara cinc cèntims més car que l'última setmana de març, abans d'entrar en vigor la mesura.

En el cas del dièsel, a l'aplicar la rebaixa dels 20 cèntims per litre, el seu import és ara d'1,822 euros i, per tant, ja és lleugerament inferior al de l'última setmana de març, just abans d'entrar en vigor la bonificació, quan era d'1,837 euros.

Malgrat els preus històricament alts, en les últimes setmanes el cost dels carburants s'ha relaxat lleugerament, justament a l'inici de l'estiu, quan tradicionalment els preus pugen perquè hi ha un augment de la demanda per l'augment de mobilitat durant el període de vacances.

Petroli més barat

Des de la invasió russa d'Ucraïna, a finals de febrer, els preus dels dos combustibles s'han disparat entre un 30,2% la gasolina i gairebé un 36,7% el dièsel. Aquestes xifres es registren en un entorn de preus del cru elevats, en un context marcat per la guerra. Tot i això, el barril de Brent, de referència a Europa, ha baixat de preu aquesta setmana degut als tambors de recessió que sonen i cotitzava aquest dijous per sota dels 100 dòlars (98,58).

stats