Economia 23/03/2022

Els pescadors de les Balears, en risc de desaparèixer si no s'apliquen mesures directes

La confraria illenca no ha deixat clar si demà continuarà amb la vaga després d'aquests tres dies de secundar-la

2 min
Port de Cala Figuera.

PalmaLa situació dels pescadors de les Illes continua en estat "crític". La pujada dels preus dels carburants està ofegant la majoria de les embarcacions pesqueres. De fet, el director general de Pesca, Joan Mercant, ha reconegut la seva preocupació per la possible desaparició del sector. "Estam totalment amb el sector i donam suport a totes les reclamacions que fan", ha assegurat el director general.

Segons ha assegurat el president de l'Organització de Productors de la Mar de Mallorca (Opmallorcamar), Pedro Mercant, ara mateix han de pagar fins a 390 euros més per dia i per barca a l'hora de sortir a treballar que fa 15 dies.

"La situació és insostenible", asseguren, i enfoquen la seva principal demanda a abaixar el preu del combustible perquè no perdin "doblers per sortir a la mar a fer feina". Ahir el preu del combustible professional era d'1,026 euros, mentre que des de la confraria de les Balears asseguren que "com a màxim hauria d'estar entre 0,65 i 0,70 euros el litre".

Així i tot, la situació és tan complicada que els mateixos pescadors no poden assegurar la continuïtat de la vaga: "És molt mal de dir i molt complicat", replica Pedro Mercant, que reconeix que la majoria de les embarcacions de Mallorca són empreses familiars de poques persones i "és molt difícil demanar aquests esforços d'aturades".

Reunió amb el ministre Planas

El secretari de la Federació Balear de Confraries, Toni Garau, ha explicat que aquest horabaixa a la reunió amb el ministre d'Agricultura i Pesca, Luis Planas, "s'espera que es posi mà a l'article 26 del reglament d'ajudes estructurals per al sector pesquer".

El president de l'Organització de Productors de la Mar de Mallorca (Opmallorcamar), Pedro Mercant

Aquest article, diu que, en situacions d'emergència, s'ha d'actuar amb un "fons estructural", segons ha detallat Garau. Això, a parer dels pescadors, és una ajuda a mitjà termini, i el que reclamen són ajudes directes amb el preu del combustible. En concret, demanaran que "l'Administració pública cobreixi la diferència entre el preu que es considera assumible i el preu que marca el mercat actualment".

El cas és que la situació complicada no arriba amb la crisi del preu del gasoil, sinó que, segons ha explicat Pedro Mercant, president de l'Organitzador de Productors de la Mar de Mallorca, "venim d'una reducció d'esforç del 40% en quatre anys, i n'hi ha més de previstes". Bàsicament, demanen ajudes directes i definides, però el que més ha reclamat Mercant és "un preu just per poder fer feina".

Els pescadors de les Balears, en risc de desaparèixer si no s'apliquen mesures directes

stats