La patronal del sector del motor denuncia davant la UE la prohibició del dièsel a les Illes des del 2025

Considera que aquesta mesura, inclosa a la Llei de canvi climàtic i transició energètica, és arbitrària i desproporcionada

L'Associació Espanyola de Fabricants de Vehicles i Camions (ANFAC) ha denunciat davant la Comissió Europea i el Consell per a la Unitat de Mercat, que depèn del Ministeri d'Economia i Empresa, el projecte de llei de canvi climàtic i transició energètica del Govern de les Illes Balears, que prohibeix la circulació a la comunitat de vehicles amb motor dièsel a partir de 2025.

La llei també preveu a partir del 2035 prohibir la circulació de cotxes, motos, i furgonetes propulsats per combustibles fòssils (dièsel, gasolina, gas natural i qualsevol hibridació amb motors tradicionals). Només podran fer-ho els ja radicats a la regió, amb independència de la seva antiguitat.

Les Balears prohibiran la venda i l'entrada de vehicles dièsel a les illes el 2025

 "La prohibició incompleix la llibertat de circulació de mercaderies i persones, la lliure prestació de serveis, el marc europeu d'homologació de vehicles de motor, els procediments en matèria de reglamentacions tècniques, i, fins i tot, subsidiàriament, el tractat de funcionament de la Unió Europea, perquè afecta greument el normal funcionament del mercat i incideix de manera costosa i perjudicial en la llibertat de circulació de mercaderies ", diu l'ANFAC a la denúncia.

Per això, l'associació ha sol·licitat a la Comissió Europea que obri un procediment per infracció del dret de la Unió Europea i, en cas que es mantingui la vigència de l'aprovació, s'adoptin mesures cautelars consistents en la suspensió de la prohibició.

Impacte sobre el dièsel

Els concessionaris de les Illes s'han queixat reiteradament per aquesta prohibició perquè consideren que és injustificada, ja que els motors actuals que  funcionen  amb dièsel no són més contaminants, segons els fabricants.

De fet, les vendes de  dièsel  a les Illes suposen només  un  19% del total quan fa  uns anys  eren el 35%, segons ha confirmat a l'ARA Balears el president de la patronal del sector a les Illes ( ASEDA), Andreu Vidal.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF