Economia 17/06/2021

Negueruela rep el primer creuer amb turistes que no podran consumir a les Illes

El Mein Schiff 2 arriba amb 900 passatgers al port de Palma després de quinze mesos sense rebre vaixells

2 min
El capità del Mein Schiff 2 i el conseller Iago Negueruela se saluden a la rebuda del creuer

PalmaEl primer creuer de la temporada, el Mein S, ha arribat aquest dijous al port de Palma després de 15 mesos sense que vaixells d'aquest tipus a Ciutat. El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, no ha volgut faltar a aquest esdeveniment i ha anat a rebre els 900 turistes que, segons el protocol covid, no poden sortir de la seva bombolla. És a dir, els viatgers no podran menjar ni beure a cap local, ni tampoc comprar souvenirs o agafar un taxi.

Cal tenir en compte que, mesos abans que la pandèmia esclatàs, Negueruela havia posat sobre la taula la necessitat de regular l'arribada de creuers, i que l'Autoritat Portuària va acceptar –el febrer de l'any passat– fer una moratòria en la concessió d'escales a creuers a partir del 1r de gener de 2022 per poder planificar-ne millor la gestió d'aquesta classe de turisme. Però Negueruela ha assegurat al port que una cosa no té a veure amb l'altra: "Recuperam una activitat molt important per a l'economia", ha defensat. El titular de Turisme ha recalcat que en cap moment es va manifestar la intenció que deixassin d'arribar creuers a Mallorca. "Ara hem de pensar en la reactivació econòmica", ha assenyalat, i ha afegit que el compromís del Govern per regular l'arribada de vaixells es manté i que es durà a terme els mesos vinents.

L'arribada del Mein Schiff 2 és gairebé simbòlica, i el conseller s'ha encarregat d'assenyalar que el retorn del turisme de creuers està en una fase molt inicial. Com ha defensat sempre el Govern, la desescalada en aquest cas també serà progressiva. Ara bé, això no és obstacle perquè la presència del primer creuer a Palma sigui un punt d'inflexió perquè empreses com les del transport discrecional recuperin l'activitat econòmica. De fet, el Mein Schiff 2 és propietat de TUI i el turoperador alemany ha organitzat excursions tant a Palma com a diferents indrets de Mallorca, encara que sense que els turistes puguin fer cap despesa.

Aquesta manera de viatjar en grups bombolla respon tant a protocols internacionals com estatals. Els passatgers es varen haver de fer una prova PCR 72 hores abans d'embarcar i una prova d'antígens el dia de pujar al vaixell. A més, segons ha explicat la directora de comunicació de TUI, Godja Sonninchsen, el vaixell disposa d'un equip de metges i infermers: si hi ha una sospita d'un possible cas, s'activa el protocol d'aïllament tant per a la persona afectada com per als seus contactes estrets en una zona habilitada dins del creuer.

La temporada de creuers

El Port de Palma ha confirmat que, de moment, hi ha 3 creuers confirmats que utilitzaran el port de Palma com enclavament base per les seves operacions per la Mediterrània. El Mein Schiff 2 només operarà amb altres ports estatals, com per exemple Cartagena, destinació on es dirigirà aquest dijous vespre. Les altres dues embarcacions seran el creuer internacional Costa Esmeralda, que atracarà a Palma el 6 de juliol, i l'Aida Perla, que atracarà el 10 de juliol i que també recorrerà un circuit estatal –passarà per Eivissa dia 20. Fonts del Port de Palma han explicat que fins a finals d'estiu ja hi ha 270 reserves i que se n'aniran confirmant d'altres a mesura que les navilieres incrementin les vendes. Així i tot, també s'haurà de tenir en compte el nombre de reserves que poden caure en funció de la situació sanitària.

stats