Política 17/06/2021

La comitiva de Negueruela per rebre el creuer 'Mein Schiff 2' provoca les crítiques de MÉS i el PP

El grup municipal dels ecosobiranistes a l'Ajuntament de Palma exigeix que la regulació de l'arribada de creuers tiri endavant

2 min
Un creuer arriba a la Badia de Palma

PalmaLa comitiva del Govern que encapçalarà aquest dijous el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, per rebre el creuer de TUI Mein Schiff 2 –el primer de la temporada– ha provocat crítiques tant a l'esquerra com a la dreta. MÉS i el PP han carregat contra la presència de Negueruela al port de Palma, encara que des de punts de vista ben diferents. Els ecosobiranistes no han amagat el seu malestar amb una actitud que consideren de reverència i poc edificant si l'economia balear aspira a dependre en menor mesura del turisme. "Si fa més d'un any que parlam de diversificació, els gestos són molt importants. Llançam un missatge de les mateixes coses i de dependència", ha assenyalat el diputat de MÉS Joan Mas, qui també ha fet palès el malestar dels socis del PSIB en el Govern mitjançant les xarxes socials.

Mas no posa en dubte que "és important que vinguin els turistes", però també critica que "no fa falta fer això". "Calen gestos en coherència amb la política que teòricament volem fer. És una qüestió de quins missatges envies", afegeix amb referència a la regulació de l'arribada de creuers a Palma que la irrupció de la pandèmia va paralitzar.

El grup municipal dels ecosobiranistes a l'Ajuntament de Palma encara s'ha mostrat més contundent i ha fet públic un comunicat en què exigeix que tiri endavant "la regulació de l'arribada de creuers", a més de qualificar la comitiva política que rebrà el vaixell de "certament excessiva". La portaveu de MÉS-Estimam Palma, Neus Truyol, ha reclamat que no es mantinguin "els antics models del passat que mercantilitzen la ciutat i l'illa a favor de l'enriquiment d'un sector turístic amb poca responsabilitat social". A més, Truyol ha recordat que la regulació de l'arribada de creuers està "recollida en els acords de governabilitat".

Malgrat que amb el coronavirus no arribarà el mateix volum de creuers, MÉS considera que "si no s'imposa ara una planificació a una escala que sigui sostenible mediambientalment i redueixi el nivell de pressió humana, es tornarà a xifres d'abans de la pandèmia", una situació que els ecosobiranistes qualifiquen de "no desitjable". Els ecosobiranistes han recordat que el 2019 varen arribar 593 vaixells –el rècord mensual va ser l'octubre, amb 82 bucs– i 2,2 milions de passatgers.

Per part seva, el PP ha considerat que "el viratge del senyor Negueruela és terrible". "Passa d'una situació tractant els creuers com si no tinguessin res de positiu a anar-se'n a rebre'ls amb els braços oberts", ha dit el portaveu adjunt dels populars, Toni Costa, qui ha destacat que el Govern "no ha tingut els protocols a temps ni ha fet cap pressió al govern espanyol a favor dels creuers internacionals".

En canvi, la portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha comentat que el PP fa "una interpretació" que no s'ajusta a la realitat sobre el posicionament en contra del turisme de creuers per part de Negueruela. "Una altra cosa és el debat sobre la sostenibilitat a una destinació madura com la nostra, que s'ha de fer amb serenitat", ha continuat. Ara bé, Costa ha destacat els esforços del Govern per reactivar l'economia, els quals impliquen que "els turistes puguin tornar amb normalitat". "És un acte simbòlic", ha sentenciat.

stats