Política 18/02/2020

Negueruela assegura ara que el Govern limitarà el turisme de creuers

El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball diu que treballa "amb discreció" per aconseguir un consens amb les empreses del sector

Maria Llull
2 min
El conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball del Govern, Iago Negueruela, aquest dimarts en el Parlament

PalmaEl conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, ha assegurat aquest dimarts en el ple del Parlament que el Govern limitarà el turisme de creuers i que "treballa amb discreció" per aconseguir un consens amb les empreses del sector que sigui favorable per a Palma.

Després d'una pregunta de la diputada del PP, Salomé Cabrera, Negueruela ha reiterat la voluntat de l'Executiu per regular aquest tipus de turisme, i ha recordat que tant els programes electorals dels partits del Pacte com els Acords de Bellver inclouen una limitació. "La ciutadania sabia que posaríem un seguit de límits per protegir el medi ambient, la ciutadania i el mateix turisme". "Regular és posar límits", ha afegit.

Negueruela ha posat exemples com el de Venècia o Dubrovnic, ciutats que també plantegen limitar el turisme de creuers. "No és perillós posar sobre la taula aquestes mesures", ha dit el conseller, qui també ha recordat que l'any 2019 es va batre el rècord de despesa turística, amb 16.500 milions d'euros.

La contundència del conseller sobre la necessitat de limitar els creuers que arriben a Palma no ha estat sempre la mateixa. La presidenta del Govern, Francina Armengol, assenyalà en el debat d'investidura del passat juliol que calia "fixar un sostre que fos sostenible socialment i econòmicament al turisme de creuers”. De fet, l'Executiu va acudir a la fira internacional de creuers a Hamburg el passat setembre per tal de transmetre a les companyies la seva voluntat de limitar els creuers. Però a principi d'octubre ja no es parlava de limitar, sinó d'"escalonar", "regular" i "gestionar", segons va manifestar a l'ARA Balears la directora general de Turisme, Rosa Morillo.

Ara, el Govern sembla haver recuperat la contundència, sense deixar de banda en cap moment la necessitat d'arribar a acords amb les empreses del sector. De temps per arribar a consensos, n'hi ha. Basta recordar l'avís de l'Autoritat Portuària: l'arribada de creuers no es podrà limitar fins l'any 2022, perquè hi ha acords signats amb les navilieres fins a aquesta data.

stats