IPC
Economia 30/03/2023

L'IPC es modera i romp amb dos mesos de pujada consecutiva

Aquesta moderació de la taxa situa la inflació en el nivell més baix des d'agost de 2021

ARA Balears
1 min
Mercat de l'Olivar de Palma

PalmaL'Índex de Preus de Consum (IPC) va pujar un 0,4% al març en relació amb el mes anterior i va retallar més de 2,5 punts la seva taxa interanual, fins al 3,3%, segons les dades avançades publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Aquesta moderació de la taxa de creixement interanual de l'IPC situa la inflació en el nivell més baix des d'agost de 2021, quan es va registrar també una taxa d'un 3,3%, i suposa trencar amb dos mesos consecutius d'ascensos que van portar l'IPC fins al 6% el mes de febrer passat.

L'INE ha atribuït el menor creixement dels preus al març a la baixada de preu de l'electricitat i dels carburants, enfront del repunt que van experimentar en igual mes de 2022. A més, s'incorpora en l'avanç de dades de l'IPC una estimació de la inflació subjacent (sense aliments no elaborats ni productes energètics), que al març va baixar una dècima, fins al 7,5%, i se situà 4,2 punts per sobre de l'IPC general i en els seus valors més alts en més de 40 anys.

La vicepresidenta primera del Govern i ministra d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, ja havia avançat que la inflació es moderaria al març. Fonts del seu Departament han ressaltat que la dada de març és gairebé tres vegades inferior al registrat un any abans, a més de ser el "més baix des d'agost de 2021".

stats